Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy dollárért 60,07 rubelt kellett adni délben, azaz az orosz fizetőeszköz értékének 0,7 százalékát veszítette el, de napi mélypontján 60,24 rubelbe került a dollár, ami utoljára február 1-jén fordult elő.

Az euróval szemben 0,6 százalékkal gyengült a rubel, egy euró 66,73 rubelbe került, ami tavaly december 9. óta a legrosszabb árfolyam.

A rubel gyengülését alapvetően a kőolaj, a legfontosabb orosz exportcikk árának meredek csökkenése okozta. Az észak-tengeri Brent könnyűolaj határidős jegyzése 45,42 dollárra csúszott le, azaz nagyjából 20 százalékkal olcsóbb, mint egy éve volt. Ugyancsak nyomást gyakorolnak a rubel árfolyamára az orosz-amerikai kapcsolatok alakulása miatt támadt aggodalmak.

Amerikai sajtóinformációk szerint egy orosz harci repülőgép a Balti-tenger felett csaknem három méterre megközelítette az amerikai légierő felderítést végző egyik repülőgépét kedden.

A hidegháborús konfliktusra emlékeztető incidens éppen akkor történt, amikor az amerikai kormányzat jóváhagyta az Oroszországra kivetett új szankciókat, és meg több büntetőintézkedést várhat Moszkva a szíriai válságban játszott szerepe és az amerikai választásokba történt feltételezett beavatkozása miatt - írta az MTI.

Az Alfa Bank elemzői szerint az Oroszország és az Egyesült Államok közötti feszültség kiéleződése miatt aggódnak a külföldi befektetők, ezért igyekeznek szabadulni az orosz adósságpapíroktól.

A VTB Capital befektetési társaság elemzői ugyanakkor kiemelték, hogy a rubel gyengülésének korlátokat szab, hogy a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek miatt az exportorientált vállalatok külföldi devizát váltanak rubelre. Az Alfa Bank nem számít jelentős gyengülésre, várakozásai szerint az 55-60 rubeles sávban fog mozogni a dollár jegyzése.

Csökkentek a moszkvai tőzsde irányadó indexei is: a dollárban számított RTS-index 0,60 százalékkal 975,2 pontra, a rubelben számított MICEX-index pedig 0,1 százalékkal 1856,5 pontra süllyedt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!