Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedvezőbbnek ítélték meg júniusban a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét és kilátásait a szakértők, mint egy hónappal korábban - derült ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felméréséből. A felmérés során megkérdezett 49 elemző, pénzügyi szakember nettó 37,5 százaléka nevezte jónak a magyar gazdaság jelenlegi helyzetét, ez 23,2 százalékpontos javulás az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest. A kilátások nettó 18,6 százalék szerint jók, ami 9 százalékpontos emelkedést jelez. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a felméréshez az adatokat még a Brexit-szavazás és az azt követő piaci viharok előtt vették fel.

A régióban a jelenlegi helyzetre nálunk kedvezőbb pontszámot csak Csehország, Szlovákia és Románia kapott. A kilátások tekintetében már Horvátország és Lengyelország is jobb megítélést kapott, mint Magyarország az előbb említett országokon kívül.

A magyar részvények kilátásai is jobbak lettek. A válaszadók 53,3 százaléka gondolta azt, hogy a BUX index emelkedni fog fél éves időtávon, s mindössze 20 százalékuk, hogy csökkenni. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2,66-ra nőtt, amelynél ugyan láttunk már magasabbat is, azonban már súrolja a szélsőségesen optimista tartomány határát, ami az ellentét analízis szempontjából nem jó előjel a magyar részvénypiacra nézve.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

A forint volt az igazi vesztes a felmérésben májushoz képest: 7,7 százalékponttal, nettó 12,5 százalékra emelkedett az euróval szemben hat hónapos időtávon forintleértékelődést váró szakértők aránya. Ez még 313-315 forint közötti euróárfolyam között történt.

Emlékezetes, hogy múlt pénteken 322 forint közelébe lőtt ki az euró/forint keresztárfolyam a Brexit-szavazás határára, s péntek estére 317,7 forintig csúszott csak vissza az euró árfolyama. A forint megítélésének romlása azért kedvezőtlen előjel, mert a felmérésnek ez a része inkább előrejelző erővel bírt az elmúlt években.

Forintárfolyam és hangulat
Kép: Napi.hu


A régiós devizák közül egyedül a zloty esetében vártak euróval szembeni erősödést a szakértők.

A kamatcsökkentések folytatódására számít a piac a felmérés szerint. A rövid forinthozamok nettó 7,7 százalék szerint tovább esnek majd a következő fél évben. Ugyanakkor a hosszabb forinthozamoknál 21,5 százalék azok emelkedésére számít. Bár a májusinál kissé kevesebben, azonban a döntő többség még mindig az infláció emelkedésére számít a következő fél évben Magyarországon, nettó 46,7 szerint nőhet a pénzromlás üteme a következő fél évben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!