A tőzsdei részvények kapitalizációja a második negyedév végén 4161 milliárd forintot tett ki, ami az első negyedévit 28 százalékkal felülmúlja, ám az egy évvel korábbinál 32 százalékkal így is kisebb - derül ki az MNB adataiból. A teljes állományból a külföldieknél 3065 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 324 milliárd, a háztartásoknál 295 milliárd, a nem pénzügyi vállalatoknál 287 milliárd, az államháztartásnál pedig 189 milliárd forint értékű állomány volt. A vizsgált időszakban egy új részvényt vezettek be, kivezetés nem történt. A negyedév során a tőzsdei részvények állománya 912 milliárd forintnyi összegben nőtt átértékelődésből eredően.

A részvénypiaci rally közepette a külföldiek nettó vásárlók voltak (197 milliárd forint értékben), míg a legnagyobb eladók a pénzügyi vállalatok és a háztartások voltak (144 illetve 48 milliárd forint értékben), de a többi belföldi szektor is nettó eladóként szerepelt.

A háztartások az állampapírok piacán is az eladók táborát gyarapították. Legnagyobb nettó vevőként az egyéb monetáris intézmények (52 milliárd forint) és a biztosítók, nyugdíjpénztárak (21 milliárd forint) léptek fel, a jelentősebb nettó eladók pedig a külföldi befektetők (509 milliárd forint), a nem pénzügyi vállalatok (68 milliárd forint), a háztartások (67 milliárd forint) és a helyi önkormányzatok (36 milliárd forint) voltak.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értéken számított állománya 2009. második negyedévének végén 14 019 milliárd forint volt. Az államkötvények állománya 11 748 milliárd – ebből a devizában kibocsátott állomány 4051 milliárd - a kincstárjegyek állománya 2271 milliárd forintot tett ki. Az államkötvények és kincstárjegyek együttes állományából a külföldieknél 5949 milliárd, a pénzügyi vállalatoknál 6808 milliárd, a háztartásoknál 847 milliárd, az egyéb belföldi szektoroknál pedig 414 milliárd forint értékű állomány volt.
A negyedév során ezen értékpapírok állománya 741 milliárd forint összegben csökkent tranzakcióból (nettó kibocsátás és kamathalmozódás) és 73 milliárd forintnyi összegben átértékelődésből eredően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!