A SEC (Securities and Exchange Commission) értékpapír piaci felügyelet szerda este hozott döntésében törölte a pénzpiaci viszontbefektetési alapok (mutual fund) befektetés-értékelési feltételei közül azt a kikötést, hogy csak a legjobb hitelminősítői besorolást kapott eszközökbe fektethetik pénzüket. A pénzpiaci viszontbefektetési alapok mintegy 2,7 ezer milliárd dollár befektetést kezelnek.

Az októberben hatályba lépő új szabályozás megfogalmazása szerint csak olyan eszközökbe fektethetnek, amelyeknek saját megítélésük szerint "minimális a hitelkockázata".

A módosítás célja az intézményes befektetői döntések hitelminősítői függésének a feloldása volt. A SEC a pénzügyi rendszer megreformálására kidolgozott és 2010-ben elfogadott Dodd-Frank törvény egyik - eddig kevés publicitást kapott - paragrafusa alapján járt el.

A SEC az elmúlt évtizedben két alkalommal is próbálkozott a hitelminősítői besorolásra vonatkozó követelmény törlésével a befektetési alapok szabályzatából, a szakma ellenállásán azonban mindkét kísérlete meghiúsult.

A hitelminősítői függőség csökkentése a befektetési alapok döntéseiben nagy előrelépés az alapok szabályozásában - írja Mary Jo White a SEC elnök közleménye.

A szabályozókat a hitelminősítői követelmények törlésére kötelező kitétel "egyike a Dodd-Frank törvény azon kevés előírásainak, amelyek közvetlenül a pénzügyi krízist kiváltó okokat ragadják meg" - fogalmazott közleményében Daniel Gallagher, a SEC felügyeletét ellátó elnöki megbízott. "Üdvözlöm a testület döntését azzal együtt is, hogy öt évet kellet várni rá" - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!