Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hiába emelkedett a februári mélypont óta 16 százalékot az S&P 500-as index áprilisi csúcsáig, 20 százalékot a DAX index, a hazai tőzsde is lépést tudott tartani a trenddel, a BUX index pontban mért emelkedése a mélypont és a csúcs között meghaladta a 21 százalékot. Bár április végétől egy kissé alulteljesítővé vált a hazai részvénypiac, s korrekció indult meg, ennek egyelőre nem sikerült letörölnie azokat a kedvező jeleket, amelyeket tavaly ősz elején-nyár végén lehetett tapasztalni, s amelyek arra utaltak, a legjobban teszik a magyar befektetők, ha itthon tartják pénzüket.

A BUX index euróban mért teljesítményét a DAX index teljesítményével összehasonlító relatív erő mutató ugyanis akkor tört ki hosszú évek óta tartó csökkenő trendjéből. Az akkori trendforduló arra utalt, hogy a következő időszakra az lesz jellemző, hogy a BUX index felülteljesítő lesz a DAX indexhez képest, azaz emelkedni tud, ha az esik, vagy stagnál, esetleg kevesebbet csökken, s ha a német piac felfelé megy, akkor előbb-utóbb a magyar piac hevesebb emelkedéssel reagálhatja le a fejleményeket.

BUX/DAX RS vételi és eladási jelzései
Kép: Napi.hu

Az elmúlt 20 év folyamán ezt megelőzően mindössze 3 esetben fordult olyan elő, hogy a BUX index rövidebb-hosszabb alulteljesítő trendjét követően felülteljesítő trendbe került a DAX-hoz képest.

Az első ilyen pozitív trendforduló pont a 2000-2003-as medvepiacban történt. Akkor a felülteljesítő trendre utaló jelzés kiadásától a felülteljesítés csúcsáig 14 hónap telt el, s a kedvező trendnek a forint árfolyamsávját követő forintárfolyam-zuhanás vetett véget júniusban. A jelzéstől számolva a csúcsig ugyan a BUX index értéke 5 százalékkal csökkent, azonban sehol sem volt ez a DAX eközben elszenvedett 50 százalékos zuhanásához képest.

A következő ilyen időszakban 2004. júliusától 2005. szeptemberéig a BUX értéke duplázódott, a harmadik ilyen menetben, 2009. májusától 2010. márciusáig 58 százalékos BUX emelkedést élhettünk át.

Ami ennél is látványosabb, a két index értékét összehasonlító RS értéke. Az előző három alkalommal ez átlagosan 72 százalékkal emelkedett, míg a mostani rally során a jelzéstől a csúcsig mindössze 28 százalékot. Ráadásul eddig a jelzéstől a csúcsig számolt időszakok közül a 2009-2010-es is kitartott 10 hónapot.

BUX/DAX Rs emelkedő trendje
Kép: Napi.hu

Ez azt jelenti, hogy ha a most áprilisi csúccsal vége szakadt volna a BUX felülteljesítésének, akkor ez az elmúlt húsz évben a legkisebb relatív felülteljesítését hozó és legrövidebb időszaka lett volna. A kedvező trend megtörésére azonban nincs jelzés, erre akkor kellene gondolni, ha az RS értéke a legutóbbi mélypontok alá, 0,8, illetve 0,78 alá esne szignifikánsan, mintegy 3 százalékkal.

A mutató értéke jelenleg 0,85 felett áll, tehát csak egy nagyjából 10 százalékos alulteljesítést követően kellene komolyan elgondolkodni azon, hogy valóban alulteljesítővé válik-e a magyar részvénypiac. Addig azonban csak arról beszélhetünk, hogy a nagy hegymenet után megpihent a piac, s erőt gyűjt a további emelkedésre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!