Csak idő kérdése, s az amerikai részvénypiac hatalmas problémákkal kell szembenézzen az elképesztő mértékű monetáris lazítás következtében. Ezért egyet lehet tanácsolni a befektetőknek, legyenek rendkívül óvatosak - mondta Jim Rogers, neves befektető a CNBC-nek adott interjújában.

Az Egyesült Államok a világ történetének egyik legnagyobb adósságát halmozta fel, s ez hatalmas veszélyeket rejt magában. A részvénypiac eközben lehet, hogy szárnyal, azonban az emelkedés mögött nincs reális teljesítmény. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy alaptalan a jó hangulat a partin, s ha a vendégsereg hálaadó imákat kezd énekelni - mivel ilyet már láttam korábban is - ideje kiszállni a buliból - festette le a szerinte a Wall Street-en uralkodó helyzetet.

Rogers szerint csak idő kérdése, hogy az amerikai részvénypiac pusztító problémákkal nézzen szembe a Fed kvantitatív lazító programja és a világ más tájain futó hasonló programok miatt. Ez már csak a gazdaság és a tőzsde ciklikusságából is következik, mint mondta, az amerikai gazdaságtörténetben ez minden 4-6 évben rendszeresen bekövetkezett. Ilyen volt a 2001-2002-es, illetve a 2007-2009-es medvepiac is. A következő vihar azonban súlyosabb lesz, tekintve hogy az eladósodottság szintje jóval magasabb.

Ez az első eset a történelemben, hogy a világ összes vezető jegybankja egyszerre próbálja monetáris eszközökkel stimulálni a reálgazdaságot, s így a világ fürdik a mesterséges likviditás tengerében. Azonban ez a tenger egyszer el fog tűnni, s amikor erre sor kerül, annak hatásai még rosszabbak lesznek.

Mindezek ellenére Rogers nem javasolja senkinek, hogy most nyisson eladási pozíciókat a részvénypiacon, mivel a lufi kipukkadásának időpontját szerinte nehéz megjósolni, s a jegybanki stimulusok egyelőre magasan tartják az árfolyamokat. Így ő egyelőre csak ül és figyel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!