Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A részvénypiac forgalma a héten 52,5 milliárd forint volt az előző heti 55,7 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a héten pozitív maradt a nemzetközi befektetői hangulat, a BUX index újabb történelmi csúcsot állított be. A vezető részvények mozgása ugyanakkor szétvált, a Mol és az OTP jól teljesített, míg a Richter és a Magyar Telekom piacán kisebb eladói nyomást lehetett látni.

A Mol szerdai kedvező bejelentése arról, hogy a Poliol projekt keretén belül további szerződést kötött külföldi partnereivel, segítette az árfolyam emelkedését. A szerződés aláírásával a Mol-csoport rendelkezik minden technológiai engedéllyel és mérnöki forrással a projekt összes termelési egységének megvalósításához. A beruházás megvalósulásával a Mol-csoport várhatóan Közép-Európa fő poliéter poliol és propilén glikol gyártójává válik.

A többi vezető részvénnyel kapcsolatban nem érkezett piacmozgató hír. Az OTP a hét második felében "elfáradt", kisebb profitrealizálás indult a bankpapír piacán, de ez természetes folyamat az elmúlt hetek 10 százalék feletti árfolyam-emelkedése után. A Richter és a Magyar Telekom gyengébben szerepelt, e két részvény most meglehetősen érdektelennek látszik a befektetők szempontjábó.

Az Equilor a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén nem vár módosítást, miután egy hónapja újabb nem-konvencionális lazító intézkedéseket jelentettek be. Úgy látják, a jegybank decemberig várhat, áttekintve az utóbbi intézkedések piaci hatását, és ennek fényében dönthet majd újabb lépésekről. A jegybank illetékesei korábbi közlések szerint arra számítanak, hogy 2020-ig maradhatnak a jelenlegihez hasonló, laza monetáris kondíciók.

Csütörtök délután érdemes lesz figyelni az Európai Központi Bank (ECB) esedékes kamatdöntő ülésére is, amelyen bejelenthetik az európai eszközvásárlási program csökkentésének lépéseit. A legutóbbi piaci értesülések alapján a jelenlegi 60 milliárd eurós havi keretösszegről januártól 30 milliárd eurós keretösszegűre csökkenhet a program, melyet azonban 2018. szeptember végéig meghosszabbíthatnak. A bejelentés elsősorban az euró árfolyamát befolyásolhatja majd az Equilor elemzése szerint.

A Magyar Telekom árfolyama a héten 2,28 százalékkal esett, a hét utolsó napján 471 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma megközelítette a 2,2 milliárd forintot.

A blue chipek közül a legnagyobb mértékben, 0,80 százalékkal az OTP erősödött, a magyar bankpapír pénteken 10 660 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 19,5 milliárd forintot.

A Mol 0,73 százalékkal erősödött, 3195 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, heti forgalma közel 7,6 milliárd forint volt.

A Richter árfolyama 0,31 százalékkal nőtt, a pénteki kereskedést 6545 forinton zárta, heti forgalma megközelítette 10,3 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3265,48 ponton zárt pénteken, 123,11 ponttal, 3,92 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!