Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az idén tartósan magas árfolyam jellemzi a robusta típusú kávék árutőzsdei jegyzését. Míg az év elején még 1400 dollár körül volt a termény tonnája novemberi lejáratra, addig ez a nyári hónapokban 1930 dolláron tetőzött, majd augusztus közepén három nap leforgása alatt 1700 alá zuhant, hogy azután némi pihenő közbeiktatásával szeptember elejétől újra intenzíven emelkedve mára 2000 dollár fölé emelkedjen. Elméletileg van tér a további drágulásra, hiszen messze van az 1994-ben regisztrált, 4000 dollár körüli csúcs - vélekedett Siklér Gyula, a Solar Capital Markets üzletkötője.

Hozzátette: a nagyobb, likvidebb piaccal rendelkező arabica fajta árfolyama sokáig együtt mozgott a robustáéval, de az elmúlt fél évben más úton jártak. Az arabica fontonkénti árfolyama ugyanis 130 dollárcent körüli szintekről 100 cent környékére zuhant, de már ismét 130 felett jár. Az utóbbi évek tetőpontját a 2005 márciusában elért, 138 cent közeli jegyzés jelentette, amit azóta többször is megközelített a kurzus, legutóbb épp a napokban. Ha sikerül átvinni ezt az ellenállást, technikailag nyitva áll az út a 200-225 centes árfolyamig is - véli az üzletkötő. Utóbbi már csak azért sem elképzelhetetlen, mert az 1997-ben elért minden idők rekordárfolyama 318 cent volt.

Siklér Gyula szerint a jelentős várható áremelkedésre vonatkozó teória mellett szól az is, hogy az árupiacon jellemzően hosszabb nyugalmi időszak után szoktak kitörni az árfolyamok, ahogyan ez idén a búza és a szója esetében is történt. "Nem elképzelhetetlen, hogy a kávé is kitör jövőre" - fogalmazott a szakértő.

Aranybánya is lehet, ha...

A Solar Capitalnál arabica kávé minimális letétigénye 3600 dollár, ami mellett a jegyzés 1 dollárcentes elmozdulása 375 dollár nyereséget vagy veszteséget jelent. (A robusta kávénál a minimális letétigény 600 dollár, ott 1 egységnyi árfolyamelmozdulás 5 dollár pluszt vagy mínuszt generál.) Bár lefelé kisebb a kockázat, jelenleg túlvett a piac, így nem biztos, hogy most van a legjobb beszállási szint - véli a szakértő.
Hozzátette: bár a reménybeli, 200 centes árfolyam esetén a 70 centes drágulás impozáns, 26 250 dolláros nyereséggel kecsegtet, az odáig vezető út rázós is lehet, hiszen igen rövid idő alatt nagy kilengéseket mutathat a jegyzés. A negatív ármozgások miatti veszteséget márpedig finanszíroznia kell befektetőnek, bár megfelelő stopok meghatározásával el lehet kerülni a nagyobb bukást.

Drágult és drágulni fog a boltokban is

A főként a vendéglátóipart és a szállodákat kiszolgáló Segafredo Zanetti Hungária Kft.-től megtudtuk, értékesítési áraikat az olasz hátterű konszernen belül állapítják meg. A trend mindazonáltal felfelé mutat, az egyik prémium kategóriás kávé kilónkénti nettó ára például egy év alatt 6,6 százalékkal 4860 forintra emelkedett, míg egy másik, középkategóriás termék esetében az 5,7 százalékos drágulás eredményeképp jelenleg 2960 forint az ár.
A kávé kiskereskedelmi ára több tényezőtől függ, a nyersanyagárak mellett a devizaárfolyamoktól, a munkaerő- és energiaköltségek alakulásától is - tájékoztatott Dr. Seres Tibor, a Sara Lee Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. A Douwe Egberts és a Piazza D'Oro márkákat is képviselő társaság vezetője hozzátette: a költségek legalább felét a kávé nyersanyagára jelenti, így ha az alapanyag drágul, előbb-utóbb áremelésre kényszerülnek. A kávé jegyzésének emelkedése egyébként már bő éve tart, és mivel a kávégyártók nem dolgoznak nagy készletekkel, az árváltozások néhány hét alatt begyűrűznek a termelésbe - fogalmazott.
A Sara Lee legutóbb júliusban hajtott végre áremelést, aminek mértéke márkától és terméktől függően 6-8 százalék volt. Ha a tendencia nem változik, Seres szerint januárban újabb áremelés válhat szükségessé, ám annak mértékéről a szakember még korainak tartotta nyilatkozni.
Az, hogy az áremelés miként hat a forgalomra, szintén több tényező függvénye, az idén például mindenképp apasztja a vevők pénztárcáját a mezőgazdasági termékek jelentős drágulása, így nehéz megmondani, miként alakul a fizetőképes kereslet - fogalmazott Seres.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!