Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A milliárdos befektető, Soros György cége több, mint harmadával csökkentette kitettségét az amerikai részvénypiacon, s eközben 264 millió dollárt költött a világ legnagyobb aranytermelő cége, a Barrick Gold Corp. részvényeinek vásárlására - írja a Bloomberg.

A Soros Fund Management így jelenleg 3,5 milliárd dollárnyi amerikai részvénnyel rendelkezett március végén, ez 37 százalékkal alacsonyabb a december végi értéknél. A Barrick részvénycsomag megvásárlását követően a cég 1,7 százaléka van Sorosék kezében, ezzel ez vált a cég legnagyobb amerikai részvénybefektetésévé. A jelentés szerint a Soros Fund Management e mellett 1,05 millió darab SPDR Gold Trust ETF-re (tőzsdén jegyzett alap) rendelkezett vételi opcióval.

Soros az elmúlt hónapokban többször is jelezte aggályait a világgazdaság növekedésével kapcsolatban. Arra figyelmeztetett, a kínai gazdaságban tapasztalt folyamatok egyre inkább hasonlítanak arra, amit az amerikai gazdaságban lehetett tapasztalni 2007-2008 során, a pénzügyi válság kirobbanását megelőzően. Januárban úgy vélte, a kínai gazdaság kemény landolása gyakorlatilag elkerülhetetlen, s ha ez bekövetkezne, az tovább növelné a világban amúgy is érzékelhető deflációs nyomást, ami nyomást gyakorolna az amerikai részvényárfolyamokra és felfelé hajtaná az amerikai államkötvények árát.

A negyedév során 173 millió dollár értékben adtak el Level 3 Communication, 161 millió dollár értékben Dow Chemical részvényeket. Kiszálltak Endo International és Delta Airlines részvényeikből is.

A Bloomberg emlékeztet arra, nem Soros az egyetlen, aki ismét lát fantáziát az aranyban. Korábbi vezető stratégája, a mára szintén milliárdos Stan Druckenmiller szintén hisz a nemesfémben. Néhány napja ő legnagyobb befektetéseként említette a nemesfémet, miközben abszurdnak nevezet az egyre több jegybank által bevezetett negatív kamatlábakat.

Az arany árfolyama az év első három hónapjában dollárban számolva 16 százalékkal emelkedett, ez 1986 óta a legjobb negyedéves teljesítmény a nemesfém részéről. A Barrick részvényei január eleje óta több, mint kétszeresükre drágultak, miközben a társaság költségcsökkentési intézkedéseinek felgyorsításáról és adósságainak csökkentéséről számolt be.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!