Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyot romlott a forint kilátásainak megítélése az elmúlt egy hónapban, legalábbis ezt mutatja a német ZEW intézet és az Erste Bank közös, régióval foglalkozó elemzők, pénzügyi szakértők és portfólió menedzserek körében végzett felméréséből. A 41 megkérdezett szakértő nettó 35,3 százaléka gondolta úgy, hogy féléves időtávon gyengülni fog a forint az euróval szemben, ez jelentős, több mint 22 bázispontos romlást jelent a júniusi állapothoz képest. Bár a felmérésnek vannak hiányosságai - például az, hogy néha ingadozik a válaszadók száma - azért a forintárfolyammal kapcsolatban általában viszonylag jó előrejelzési képessége.

Ilyen sokan utoljára tavaly októberben vártak gyengülést a forinttól, akkor az árfolyam rövid idő alatt a 309 forintos szinttől 315 forintig emelkedett. A forintnál egyetlen régiós deviza megítélése lett most rosszabb, ez pedig a török líra.

Kép: Napi.hu


Javult viszont a magyar részvénypiac megítélése, azonban ez nem egyedülálló teljesítmény, a lengyel tőzsdét kivéve az összes régiós indexszel kapcsolatban optimistábbá váltak a szakemberek. Jelenleg 73,4 százalék vár további erősödést a BUX indextől, a s mindössze 13,3 százalék számít arra, hogy az féléves távon gyengülni fog. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 5,51-re emelkedett. Ez magas szám, s az ellentét analízis hívei szerint általában rossz jel szokott lenni a szélsőségesen optimista hangulat. Hozzá kell tenni azonban, hogy ez önmagában nem jelent veszélyt a BUX további kilátásai szempontjából, hiszen az elmúlt másfél évben a szélsőségesen magas értékeket legfeljebb egy kisebb oldalazás követte a piacon, semmint hatalmas visszaesés.

Kép: Napi.hu


A régióban szinte egyedüliként javult eközben a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése. Júliusban a szakértők nettó 41,2 százaléka nevezte azt jónak, ez 3,7 százalékponttal magasabb a júniusi értéknél. Az egész régió megítélése is jobb lett a júniusinál, miközben az eurózónáé romlott.

A kilátások tekintetében viszont már nem ilyen jó a helyzet, már csak nettó 11,7 százalék szerint tekinthetőek azok kedvezőnek, ez 6,9 százalékponttal alacsonyabb az egy hónappal ezelőtt mértnél. Az egész régió és az eurózóna egyaránt rontott ezzel párhuzamosan a kilátások tekintetében.

A piac a jelek szerint a rövidebb hozamok további csökkenését várja, abszolút és az fejlett piaci hozamokhoz mérten egyaránt. Sőt, most már arra számítanak, hogy ugyan a hosszabb lejáratok esetében nőhetnek a hozamok, azonban a fejlett piaci hozamokhoz képest szűkülni fog a spread.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!