A Svájci Nemzeti Bank (SNB) mai bejelentése szerint negyed százalékos díjat számít fel a kereskedelmi bankok nála tárolt készpénze vagy azzal egyenértékű eszközei után. A negatív kamatok alkalmazására a 70-es évek óta nem volt példa az alpesi országban. Ezenkívül megerősítették, hogy korlkátlan mennyiségben hajlandóak külföldi devizát vásárolni svájci frank ellenében, hogy megelőzzék a frank további felértékelődését - tudósít a BLoomberg.

A lépés nem érhette meglepetésként a piaci szereplőket, hiszen az orosz válság, a rubel összeomlása nyomán kialakult nemzetközi tőkepiaci hangulatban fokozott felértékelődési nyomás nehezedett a frankra, amelyet a befektetők most is menedékdevizának tekintenek. A nyomást csak erősítette az a várakozás, hogy az ECB jövőre masszív kvantitatív lazítási programba kezd. A frank euró árfolyama gyakorlatilag letapadt a jegybank által védeni kívánt 1,2-es árfolyamküszöbre, a mai hírre innen pattant el a jegyzés 1,2044-ig.

Ez még nem a csodafegyver, de segít egy kis időt nyerni - vélte a hírügynökségnek nyilatkozó Peter Rosensterich, a Swissquote vezető piaci stratégája. Átmenetileg enyhítheti az árfolyamküszöbre nehezedő nyomást, de nem sokáig - tette hozzá.

Az elmúlt napokban számos tényező növelte a biztonságos befektetések iránti keresletet - közölte az SNB. A negatív kamatok bevezetése nyomán a svájci frank befektetések kevésbé lesznek vonzóak, s ez támogatja a minimális árfolyam fenntartását.

A három hónapos svájci frank Liborra a jegybank célsávját mínusz 0,75 százalék és plusz 0,25 százalék közé csökkentette. A negatív kamatok azokra az intézményekre lesznek érvényesek, akiknek mérlegfőösszege eléri a 10 millió frankot.

Svájcban utoljára a 70-es évekbeli olajválság idején volt példa arra, hogy a külföldiek ott elhelyezett betétei után negatív kamatokat számítottak fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!