Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A NAPI Gazdaság cikke

Ami az egész hazai piacot ábrázoló BUX index mozgását illeti, az augusztus közepi mélypont óta oldalazás folyt egészen a Fed kamatcsökkentéséig, ami a magyar piacon is optimizmust eredményezett - mondta lapunknak Babics Egon, a KBC Equitas technikai elemzője. Erre a mutató kitörési réssel válaszolt 27 000 pontnál, amit rövidesen mintegy 900 ponttal feljebb követett az úgynevezett szökési rés. A múlt pénteken újabb réssel nyitott a kereskedés, ez pedig már a kimerülési rés volt. Amint az elnevezésből is következik, ezzel a lendület kifulladt, elfogytak az emelkedés tartalékai. Napon belül a rés be is töltődött, ezzel a kimerülést validálta, igazolta.

Hétfőn ezt egy doji star követte, vagyis a napi nyitó- és záróár megegyezett, már nem ment sehova a piac. Kedden egy súlyos piros gyertya újra lefelé fordította az irányt.

Ezzel teljessé vált az úgynevezett harami doji star gyertyaformáció, amelyet trendfordulóként kell értelmeznünk. A negyedév végeztével megszűnt az a hajtóerő, amely abból adódik, hogy a befektetési alapok a negyedév végi záróárakat számukra kedvezően igyekeznek beállítani és ezért vásárolnak. A zártkörű alapok újabb jelentési kötelezettsége csak az év végén lesz, addig is feltehetően sikerült a problémák súlyosságát enyhébb színben feltüntetni. (Ez a jelenség az egész világon hat, Magyarországon is érzékelhető.) Lefelé az 50 napos átlagot áttörheti a görbe, sőt a 200 napos átlag tesztelése is elképzelhető 26 000 pontnál.

A Mol a dupla alj kialakulása, vagyis a 25 000 forintos ár másodszori érintése óta rendkívül szűk emelkedő csatornában haladt felfelé, ez a csatorna azonban kedden megtört. A 27 500 a kulcsszint, ha ez alá esik, az azt jelenti, hogy a felvásárlási prémium újra kiárazódik a részvényből (a piac már nem ad hitelt a felvásárlás eshetőségének).

Az OTP augusztus 20-a, az amerikai hitelválság okozta turbulencia mélypontja óta emelkedő háromszöget alakított ki, amelynek a felső szára 9500-on található. Ebből csütörtökön kitört felfelé, de a kitörés a hét első napján "behalt", a görbe visszaesett a háromszögbe. A kedvező nemzetközi környezetben kedden újra a 9500-as kulcsszint fölé került, de az 50 napos mozgóátlagot nem sikerült meghaladnia, továbbra is erős volt az ellenállás. A nap végére újra visszaesett a háromszög belsejébe, 9500 forint alá, ezután pedig menthetetlenül le fog törni a görbe. Heti szinten gyenge támasz a 8800, de nem kizárt (sőt valószínű), hogy az ősz folyamán újabb mélypontokat ér el a papír, akár 8000 forintig is leeshet.

A Richter változatlanul több mint egyéves csökkenő trendjét próbálja megtörni. Úgy tűnik, végre sikerült neki, de ez nem jelent egyúttal emelkedést is. A 200 napos átlag erős ellenállás, eddig minden emelkedési kísérletet visszafordított. Oldalazás várható, érdemi emelkedés nélkül, de figyelni kell, hogy ha visszaesik az eső trendvonal alá, akkor kiújulhat az eső trend. A Magyar Telekom enyhén emelkedő, mintegy 40 forint széles csatornában mozog felfelé. A 200 napos átlagtól nem tudott érdemben elszakadni, az 1000 forint áttörése pedig eddig nem sikerült. A bejelentett leépítések nagy költségvonzata csalódást kelthet a piacon, emiatt úgy tűnik, hogy nem is fogja áttörni. Ellenben ha az enyhén emelkedő csatorna, egyben a 200 napos átlag letörik, újabb eső szakaszra készülhetünk fel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!