Szamárpadon a forint, Matolcsyék épp ezt szeretnék

Szétválhat a régiós devizák teljesítménye a következő hónapokban az Erste elemzői szerint, s a forint a rosszabbul teljesítők táborát gyarapíthatja. Az MNB-nek ez vélhetően tetszik.
Lovas-Romváry András, 2017. március 14. kedd, 19:00

Komolyabb divergenciát várnak a régiós devizák euróval szemben áralakulásában az Erste Bank elemző, ez derül ki a hét közzétett előrejelzésükből. A bank szakértői szerint a lengyel zloty, a cseh korona és a horvát kuna árfolyama erősödhet, míg a forint, a lej és a szerb dínár kurzusa gyengülhet az euróval szemben az év hátralévő részében.

A forint eddig meglehetősen ellenálló volt a nemzetközi hangulattal szemben, s az év eddigi részében átlagosan 309 forinton alakult az euró átlagárfolyama - emlékeztet az anyag. A folyó fizetési mérleg masszív pozitívuma miatt elvileg erős felértékelődése nyomás kell legyen a magyar deviza árfolyamán, azonban a bank elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank - ha konkrétan eddig nem is mondta ki - szívesebben venne egy az euróval szemben gyengébb forintárfolyamot. Azzal, hogy alacsony szinten tartják a forintkamatokat enyhíthetik a forintra nehezedő felértékelődési nyomást. Köszönhetően a jegybanki kommunikáció enyhe hangvételének a forint euróval szembeni árfolyamát már 2015 óta sikerült a 305 és 318 forint közötti sávban tartani.

Az Erste szakértői szerint az év hátralévő részében a kurzus a 310 forintos szint felett maradhat, ezt segítheti, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa valószínűleg tovább lazítja majd a monetáris kondíciókat. Úgy vélik, ha a Fed a korábban vártnál gyorsabb ütemben emelné a kamatokat, akkor a forint árfolyama a most előrejelzettnél nagyobb ütemben is gyengülhetne az euróval szemben. A bank mostani célárfolyama az euró árfolyamára a következő negyedévek és az év végére is 315 forint.

A régiós devizák közül igazán jelentősebbnek mondható erősödést csak a cseh korona esetében várnak. Úgy gondolják, hogy év végére a jelenleginél 2,6 százalékkal lehet erősebb a cseh deviza az euróval szemben. A felértékelődésre nyilván azt követően kerülhetne sor, hogy a Cseh Nemzeti Bank felhagy a korona/euró keresztárfolyamban meglévő árfolyamküszöb védelmével.  Megjegyzik, hogy a korona esetében elég bizonytalanok a kilátások, s közvetlenül a küszöb eltörlése után akár még a korona átmeneti gyengülése is elképzelhető, mivel a befektetők meglehetősen túlpozicionálták magukat a korona erősödés irányában.

Előrejelzésük szerint a nyáron szezonális hatások miatt tovább erősödhet a kuna az euróval szemben, a jelenlegi 7,42-es szinten lévő keresztárfolyam így 7,4 alá is benézhet a következő negyedévekben. Ugyanakkor az év vége felé már valószínűleg gyengülni fog a horvát deviza, s december végén 7,5-7,55 közé emelkedhet az euró kurzusa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .