Egy éve derült fény arra, hogy a Franklin Templeton volt a magyar állampapírok legnagyobb vásárlója, azóta az amerikai alap tovább növelte kitettségét. 2012 végén már 10,12 milliárd dollárnyi magyar eszköz volt a cég amerikai és luxemburgi alapjaiban, ez 680 millió dollárral (150 milliárd forint) volt magasabb a szeptember végi szintnél.

Mindezt úgy érte el a Templeton, hogy nem vásárolt újabb, időközben bóvlikategóriába visszaminősített államkötvényeket, vagyis meglévő portfólióján produkálta a nyereséget. A harmadik negyedévben hasonló mértékű vagyonnövekedést mutattak fel az alapok, így fél év alatt összesen több mint 1,3 milliárd dollárt (mintegy 300 milliárd forint) keresett a cég csak azzal, hogy megtartotta korábban felvett pozícióit. Emellett Magyarország rendre fizeti a kötvények után járó hozamot - ez számításaink szerint fél év alatt ez további mintegy negyedmilliárd dollárt jelent. Összesen tehát 2012 második féléve 1,5 milliárd dollár körüli pluszt hozott a Templetonnak a magyar papírokon.

A korábbiakhoz hasonlóan a negyedik negyedév végén is az amerikai Templeton Global Bond Fundban volt a legtöbb magyar eszköz, a több mint 4 milliárd dolláros állomány 10 százalékos növekedést jelent egyetlen negyedév alatt. A cég hasonló luxemburgi alapja 2,9 milliárd dollárnyi magyar eszközt tartott, míg szintén Luxemburgban a Templeton Global Total Return Fund 2,1 milliárdos magyar kötvényállományt birtokolt. Összesen 11 amerikai és 12 luxemburgi alapban volt valamekkora magyar kötvénykitettség, a tengerentúlon 4,6 milliárd dollárt, Európában pedig 5,6 milliárd dollárt tettek ki a magyar eszközök.

A magyar adósság tizede van egy kézben

A felsorolt három konkrét alapban, melyek összesen 9 milliárd dollárnyi kötvényt kezeltek közös, hogy mindegyiknek Michael Hasenstab az egyik vagyonkezelője. Az amerikai Templeton Global Bond Fundot egyedül, míg a két európai alapot Sonai Desai segítségével kezelte a szakember.

Vagyis nem túlzás azt állítani, hogy a magyar kötvénypiac 10 százaléka a 38 éves közgazdász kezében összpontosul. Hasenstab a Templeton Investments kötvénypiacokért felelős alelnöke, aki összesen mintegy 120 milliárd dollárnyi vagyont kezel. A szakember 1995-ben mindössze 21 évesen csatlakozott a Templetonhoz, majd néhány évre Ausztráliába ment doktorálni, 2001 óta pedig ismét a cégnél dolgozik.

A tízéves dollárkötvény a kedvenc

Michael Hasenstab

Alaposabban megvizsgálva a Franklin Templeton Investments magyar pozícióit, az derül ki, hogy a cég kedvence a 2011. március 29-én kibocsátott tízéves dollárkötvény. Közel két éve hárommilliárd dollár értékben adott el Magyarország ebből a papírból, a teljes mennyiségből 1,85 milliárd dollárt a Templeton jegyzett le. Ez az állomány ma már közel 2,1 milliárd dollár ér, vagyis csak a 2011-es dollárkötvényeken közel 20 százalékot keresett a cég a 6,375 százalékos garantált éves hozam felett.

A Templeton jelentős pozícióépítése azért lehet érdekes a közeljövőben, mert Magyarország 2011 tavasza után a közeljövőben tervez először devizakötvényt kibocsátani. Ha pedig az amerikai alapkezelő továbbra is jó vételnek tartja a magyar papírokat, akkor ismét megjelenthet komoly vevőként a piacon. Bár egyelőre az sem világos, hogyan akar kiszállni jelenlegi pozícióiból a Templeton, hiszen a kötvények jelentős részét még közel 10 évig tartania kellene, ha meg akarná várni a lejáratot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!