Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Javult a magyar gazdaság és a magyar eszközök megítélése az elmúlt egy hónapban - derül ki a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérésből, amelyben 52 régióval foglalkozó pénzügyi szakértőt, elemzőt és portfólió menedzsert kérdeztek meg.

A szakértők nettó 15 százaléka mondta kedvezőnek a magyar gazdaság helyzetét (tehát ennyi százalékponttal voltak többen azok, akik azt jónak nevezték, mint azok, akik rossznak). Ez 19,7 százalékpontos javulást jelent az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest, s nagyjából a régiós átlagot tükrözi, nálunk rosszabb megítélést ezúttal Horvátország, Ausztria és Törökország kapott. Ezzel párhuzamosan javult a kilátások megítélése is, ami érdekes, tekintve, hogy az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy a kilátások és az aktuális helyzet megítélésre jellemzően ellentétesen mozogtak. Nettó 5 százalék szerint kedvezőek a kilátásaink, ez régiós szinten a legalacsonyabb érték.

A forinttal kapcsolatos pesszimizmus jelentősen enyhült október óta. Most már csak a szakértők nettó 9,5 százaléka gondolja úgy, hogy a forint féléves időtávon gyengülni fog az euróval szemben, egy hónapja még nettó 36 százalék volt ezen a véleményen, ami egyéves mélypontot jelentett.

euró/forint és hangulat
Kép: Napi.hu

Ha nem is éri el a nyáron tapasztalt csúcsot, de azért jelentősen javult a BUX kilátásairól alkotott vélemény is. A szakértők 66,6 százaléka szerint fél év múlva a jelenleginél magasabban áll majd a Budapesti Tőzsdeindex, s csak 16,7 százalék szerint várható csökkenés ezen az időtávon. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 4 -re ugrott, ami magas értéknek tekinthető a felmérés történetében, de az elmúlt egy év során láttunk ennél már jóval magasabbat is.

BUX index és hangulat
Kép: Napi.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!