További szenvedés várhat az euró árfolyamára idén, s a dollárral szembeni keresztárfolyama elérheti a paritást is - legalábbis így gondolja a Bloomberg számára a keresztárfolyamra vonatkozóan tavaly a legpontosabb előrejelzést adó ING Groep NV elemzőcsapata. A bank szakértői szerint nem következett be olyan változás, amely miatt felül kellene vizsgálniuk pesszimista előrejelzésüket, s a paritást két éven belül elérheti az euró/dollár.

A paritást utoljára 2002-ben látogatta meg a keresztárfolyam, a Bloomberg konszenzusa szerint a 2016 végi keresztárfolyam 1,15 lehet. Az ING szakértői szerint az Európai Központi Bank (ECB) erőfeszítései, amellyel a gyengélkedő európai gazdaságba kívánnak életet lehelni komoly következménnyel járnak a közös devizára. Kevés befektető akar majd eurót tartani a pénzkínálat növelése közben, különösen, ha a Fed várható kamatemeléseivel a dollárbefektetéseket attraktívabbá teszi.

euró/dollár napos
Kép: Alfatrader

Mi vagyunk jelenleg az egyik legpesszimistább elemzőház az euró/dollár kereszt tekintetében - mondta a Bloombergnek Petr Krpata, az ING londoni devizastratégája. Úgy tűnik, a Fed inkább előbb, mint később kezdi majd el emelni a kamatokat, talán már a második negyedévben, s ez tovább mélyíti az ECB és a Fed monetáris politikája közötti divergenciát - tette hozzá.

Az ING elemzői tavaly év elején úgy vélték, a keresztárfolyam 1,2-ig eshet december végére, a Bloomberg konszenzusa akkor 1,28 volt, az év végi záróárfolyam végül, 1,2098 lett - emlékeztet a Bloomberg.

Annak ellenére, hogy a nagyobb befektetési bankok többsége továbbra is euró gyengülést vár, kevesen vannak, akik a következő két évben valóban a paritás elérését tartanák valószínűnek. Az ING mellett a Bloomberg felmérésében csak az ABN Amro és a Citigroup szakértői várnak a következő két évben ilyen mértékű euró leértékelődést. A hírügynökség szerint az opciós piac árazásai alapján a befektetők jelenleg 18 százalékos valószínűséggel várnak paritást a 2016 végéig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!