Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CIG Pannónia Csoport a jelentése szerint az elmúlt hat hónapban jelentős változások történtek a magyar tulajdonú biztosító csoport életében. Az áprilisi közgyűlés döntéseinek értelmében lezárult a Pannónia Biztosítók beolvasztása. A szükséges felügyeleti jóváhagyások után június 30-án a tavaly a bajor tulajdonostól megvásárolt két biztosító beolvadt a CIG Pannónia Csoport élet-, illetve vagyonbiztosítójába.

A profiltisztítás nyomán a cég kizárólag azokra a réspiacokra fókuszál, ahol versenyképes termékeket tud fejleszteni, és azokat megfelelő hatékonysággal tudja értékesíteni. A közgyűlési döntéseknek megfelelően a felvásárlás során a CIG Pannóniához került kgfb-, illetve lakásbiztosítási állományt az Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt.-re ruházták át, amely - a szükséges engedély megszerzése után - július 1-jén a terveknek megfelelően le is zajlott.

A CIG Pannónia 2017. második negyedévében 2,484 milliárd forint nyereséget ért el, teljes átfogó jövedelme pedig 2,425 milliárd forint nyereség. A társaság tulajdonosainak egy részvényre jutó eredménye 40,2 forint lett az első félévben. A kimagasló eredményre jelentős egyszeri hatással volt az akvizíció következményeként elszámolt úgynevezett badwill és az üzleti kombináció függő költség-átértékelésének összesen 3,197 milliárd forintos nyeresége, illetve az értékesítésre tartott eszközök vesztesége 399 millió forint értékben. Igaz, a felvásárolt biztosítók portfóliójának eredménye csökkentheti a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. 2017-es évi várható eredményét.

A cégcsoport biztosítási díjai 2017. első félévében elérték a 12,602 milliárd forintot, amely az előző év azonos időszakához képest 50 százalékos növekedés. Ágazati összetételben a nem-életbiztosítási szegmens 74 százalékos IFRS szerinti díjbevétel növekedést mutat, míg az életbiztosítási szegmens IFRS szerinti díjbevételei 38 százalékkal növekedtek 2016 első félévéhez képest.

Az életbiztosítási üzletágban a saját hálózat teljesítménye tovább javult: a 2016 első féléves új szerzés 111 százalékát érte. Kimagaslóan teljesített a brókeri csatorna is, amelynek teljesítménye a tavalyi évhez képest 148 százalékkal magasabb, míg a banki csatorna - az akvizícióknak köszönhetően - köszönhetően mintegy 21-szeresére növekedett. Összességében az első féléves életbiztosítási új szerzés 1,425 milliárd forint, 173 százaléka az előző év első félévi eredményének. A nem-élet szegmensben még ezt is túlszárnyalta: az új szerzés 203 százalékkal növekedett 2016 első hat hónapjához képest.

A társaság saját tőkéje 80 százalékkal nőtt egy év alatt, és elérte a 6,396 milliárd forintot. Továbbá a Szolvencia II szerinti konszolidált tőkemegfelelés 2017 első negyedévének végén 227 százalék volt, tehát jelentősen meghaladta az MNB által elvárt - 50 százalékos volatilitási puffert is tartalmazó - 150 százalékos szintet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!