A teljes beruházás jövő tavaszra készül el, mintegy 8,4 millió eurós költségből. A termékeivel Szerbiában már 25 éve jelen lévő társaság tavaly tavasszal állapodott meg a szerb kormányfővel arról, hogy Szerbia 2 millió euróval támogatja a gyárberuházást. További 2,1 millió eurót a magyar tőzsdei cég áll, míg 4,3 millió eurót az OTP Szerbia finanszíroz. A beruházás 205 új munkahelyet teremt Szabadkán.

Az 1,3 millió eurós költséggel most elkészült első ütem, havi 1,6 millió négyzetméternyi üvegszövet előállítására képes. Az új gyár éves kapacitása 2018-tól 80 millió négyzetméter lesz (20 millió euró értékben). Ezzel a Masterplast lesz Európa harmadik legnagyobb üvegszövet gyártója.

A tavaly 84 millió eurós árbevételű Masterplast, tőzsdei bevezetése óta, az idén először fizethet osztalékot részvényeseinek. Ennek mértékéről az április 26-i közgyűlés dönt. Tőkepiaci megfigyelők az osztalék mértékét részvényenként 25-30 forintra becsülik.

(A szerző rendelkezik Masterplast-részvényekkel)

A képen Orbán Viktor kormányfő és Bunford Tivadar, a Masterplast szabadkai gyárának igazgatója - MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!