A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Star irányába, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

"Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott fölgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére" - áll a közleményben.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-től nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.

A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

A szolgáltatás folyamatos biztosítása érdekében a szerződéses követelések érvényesítésére rendelkezésre álló, bankot és az E-Start feljogosító inkasszó jogot az E-Star érvényesíti.

"Elfogyott a pénz, elfogyott a türelem. Sohasem gondoltuk volna, hogy egy európai országban az állam válik a legrosszabb adóssá és hogy a közszolgáltatások fenntartása irányában ilyen érzéketlenséget mutat. Jelenleg több mint másfél milliárd forinttal finanszírozzuk az államháztartást, ezt az összeget nem áll módunkban tovább növelni. Idén a magyarországi államháztartást érintő árbevételünk csupán 25 százaléka folyt be. Az intézkedéssorozat közel háromszáz intézményt fog érinteni" - nyilatkozta a közlemény szerint Soós Csaba a társaság elnök-vezérigazgatója (képünkön).

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!