A Man Group, a világ egyik legnagyobb nyilvánosan jegyzett hedgefund-kezelő cége és több más, magát megnevezni nem kívánó a cég az iparágból gyorsan ráharapott a szolgáltatásra, amelyet az Essentia Analytics fejlesztett ki számukra. A cég szoftveres szolgáltatása abban segít, hogy a hedge fund menedzserek ideális körülmények között tudják meghozni a lehető legnagyobb haszonnak kecsegtető befektetési döntéseiket - írja a Financial Times.

A program lényege, hogy az adott hedgefund-menedzser, portfóliókezelő esetében rögzíti a megkötött üzleteket, valamint azokat a körülményeket, amelyek mellett az adott befektetési döntés megszületett. Nem csak arra kíváncsi a program megalkotója, hogy egy adott részvény megvásárlását, eladását mekkora elemzői munka előzte meg, de arra is, hogy a döntéshozó milyen lelki és fizikai állapotban hozta meg a befektetési döntést. Rögzítik például az illető munkakörülményeit, étkezési szokásait és azt, hogy mennyit edz rendszeresen. A program kifejlesztésében a lap szerint pszichológusok és pénzügyi viselkedéstan (behavioural finance) szakértők is részt vettek.

Az Essential Analytics alapítója maga is korábban a szakmában működött: Clare Flynn Levy a 90-es években sokáig dolgozott a Morgan Grennfellnél, ahol a sztár alapkezelők egyike volt. Mint mondta, azt már korábban felismerte, hogy a döntéshozó hangulata és érzelmei fontosak a jó hozamok elérésében. Alapkezelő koromban nagyon hasznos lett volna, ha segítségemre van egy hasonló program - állítja.  Mindenki különböző, s a legjobb teljesítmény eléréséhez fontos, hogy mindenki ismerje önmagát, mikor képes jó döntéseket hozni. Ebben segíthet ez a program - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!