A Dow Jones Ipari Átlag 185 ponttal 9310 pontig, az S&P 500 -as index 22 ponttal 998 pontig zuhant a tegnapi kereskedésben. Az amerikai esés azért is aggasztó, mert a méretes eladási hullám két, vártnál kedvezőbb makroadat közlése után indult meg. Az előzetes becsléseknél ugyanis magasabb lett a folyamatban lévő lakásértékesítések száma, a feldolgozóipari ISM index pedig másfél év után először növekedni tudott, s az ipari aktivitás bővülését jelző 50 százalékos szint fölé emelkedett.

Az egész piacot uraló eladási láz a pénzügyi szektort sújtotta leginkább, a banki papírok alindexe 5,7 százalék feletti esést mutatott záráskor. A Bank of America részvényei 6,4, az American Express papírjai 5,4 százalékkal zuhantak. New Yorkban egy a háromhoz volt a csökkenő részvények aránya az emelkedőkéhez viszonyítva, a Dow Jones kosarában szereplő harminc papír közül a Wal-Mart tudott minimális erősödést felmutatni, az összes többi papír esett.

Bár a keddi zuhanás tipikus kilenc az egyhez kulcsfordulós nap volt (azaz az eső papírok a vezető indexekben így aránylottak az emelkedőkhöz), azért a bikák számára sem veszett el minden remény. A március óta tartó emelkedő trend alsó támasza csak 970 pont körül húzódik az S&P 500-as indexben, s az augusztus eleji kitörés után még a 955 pontos szint sem jelentené az emelkedés végleges elestét.

Bíztató lehet, hogy hosszú hétvége jön amerikában, s az ezt megelőző egy-két napon általában jól szokott teljesíteni a piac a statisztikák alapján. Ráadásul a néhány nap alatt összehozott közel 40 pontos indexcsökkenéssel már eléggé túladottá vált a piac, így jöhet egy kisebb megpattanás is az esés után.

A részvénypiacot követték a lejtmenetben az árupiacok is, az olaj ára 2,7 százalékkal csökkent, az arany viszont - ahogy szokott ilyenkor - fél százalékkal erősödött.

Árfolyamok és grafikonok

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!