Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelek szerint a javuló gazdasági adatok és az emelkedő árfolyamok sem tudják meggyőzni a befektetőket , a héten ismét jelentős mennyiségű tőkét vontak ki a részvénypiacról. Az EPFR Global adatai szerint az elmúlt héten összesen 9,2 milliárd dollár távozott a globális részvényalapokból, ezzel az idei nettó tőkekivonás értéke már elérte a 100 milliárd dollárt - írta a Financial Times.

Mindez egy viszonylag jó hírekkel jellemezhető héten történt, amikor az amerikai gazdasági növekedés gyorsulásáról, enyhén emelkedő inflációról, emelkedő olajárfolyamokról és a görög adóssággal kapcsolatos aggodalmak enyhülése is segíthette volna a részvénypiac iránti bizalom erősödését.

Bár az S&P 500-as index 1,2 százalékkal emelkedett májusban, s az összes nagy európai tőzsdeindex is erősödést tudott felmutatni, a befektetőket ez nem győzte meg. A jelek szerint válogatás nélkül adják a részvényalapokat, legyenek azok feltörekvő, vagy éppen fejlett piacon befektetők.

A jelenség meglehetősen általános, a befektetők rendkívül óvatossá váltak, s szkeptikusan fogadják a kedvező adatokat is. Hozzászoktak ugyanis ahhoz, hogy ezek nagy ingadozásokat mutatnak - magyarázta a jelenséget Jim Sarnel, a 85 milliárd dollárnyi vagyont kezelő Payden & Rygel vezetője a lapnak.

A részvénypiacok meglehetősen nagy kanyarokat tettek meg az év eleje óta, az S&P 500-as index február végéig 10,5 százalékot esett, mielőtt ismét az éves szinte pozitív tartományba tudott volna visszakapaszkodni. Nem csak ez bizonytalaníthatja el a befektetőket, hanem a jövőt övező bizonytalanságok is nagynak tűnnek. A Fed jövő hónapban akár ismét kamatemelésről is dönthet, itt van a brit népszavazás is az uniós tagdágról, az ECB közelgő vállalati kötvény vásárlási programja, de az egyre növekvő aggodalmak az amerikai elnökválasztással kapcsolatban sem segítenek.

A kampányban most már nap mint nap elképzelhetetlen dolgokat hallunk, s ez nyomot hagy az emberek gondolkodásán is. Azt hiszem az emberek gondolkodásában most már mélyen gyökeret vertek a félelmek, milyen lesz majd az élet a novemberi választás után - folytatta a szakértő. Ő ugyan arról próbálja az ügyfeleket meggyőzni, hogy érdemes a piacon hagyni a pénzüket, azonban az emberek egyre óvatosabbak, s egyre több befektetésre váró tőkét parkoltatnak a partvonalon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!