Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már nem csak a rövidebb távú, kockázatosabb befektetésekre hajtó szereplők, de a legnagyobb állami vagyonalapok, nyugdíjalapok és más intézmények is elkezdték vásárolni az elmúlt hetekben a feltörekvő piaci kötvényeket. Az ezekbe fektető kötvényalapok az elmúlt néhány hétben rekordmértékű tőkebeáramlást regisztráltak - írja elemzésében a Financial Times.

Ez már kapituláció. Az igazán nagy befektetők mozdultak meg a számok alapján - mondta a lapnak Sergio Trigo Paz, a Blackrock feltörekvő piaci vezető kötvénypiaci portfólió-menedzsere. Cége a világ legnagyobbjának számít a kezelt vagyon alapján.

Az EPFR, a befektetési alapok tőkeáramlását figyelő cég az elmúlt két hétben mért rekordbeáramlást, azonban az Institute of International Finance, a nemzetközi pénzügyi cégek szervezetének adatai is erre utalnak. Méréseik szerint a határokon átnyúló tőkeáramlások a múlt héten rekordmagasságba ugrottak a feltörekvő piaci kötvények és részvények irányába, nem volt ilyen mértékű tőkeáramlás ebben az irányban, amióta a Fed 2013 szeptemberében váratlanul elhalasztotta kamatemelését.

A feltörekvő piaci országok azonnal lecsaptak a kínálkozó lehetőségre. A Dealogic adatai szerint idegen devizában egy éve nem látott mennyiségű kötvényt dobtak piacra.

Úgy tűnik, a piac most a bétára ugrott rá, azaz egy egész eszközosztályt vásárolnak, semmint egyedi termékeket. Most csak vesznek mindent, a finomhangolást későbbre hagyják - mondta Paz.

Minden összejött

A feltörekvő piaci országoknak az utóbbi időben minden összejönni látszik, a csillagok állása rendkívül kedvező volt egy ilyen mozgáshoz.

A nagy feltörekvő országok egyedi kockázatai jelentősen csökkenni látszanak, az olaj és más nyersanyagok árának év eleji pozitív fordulata meghozta a gyümölcsét az olyan exportőr országok számára, mint Brazília vagy Oroszország. Most úgy tűnik, ezek az országok túl vannak a mélyponton. A rendszerszintű kockázatokat is kisebbnek ítélik meg a befektetők, már sokkal kevesebben tartanak a kínai lassulástól, mint az év elején.

Másrészt a fejlett országok monetáris politikája is ebbe az irányba hajtja a befektetőket. Amikor tavaly decemberben a Fed kamatot emelt, az erősen negatív volt a feltörekvő piacok számára. Azonban a Fed most kivár, s eközben a Bank of England, az ECB és a Bank of Japan egyaránt tovább lazít. Emiatt a fejlett piaci kötvényhozamok a mélybe süllyedtek. A JPMorgan múlt héten azt állította, a széles körben követett globális kötényindexben szereplő kötvények 30 százaléka, több mint 7500 milliárd dollár értékben jelenleg negatív hozamot kínál. Más becslések a negatív kamatozású fejlett piaci kötvényállomány értékét már 12 ezer milliárd dollárra teszik.

A Brexit hozta el a fordulatot

Az egész folyamatban a fordulópontot a brit népszavazás jelentette az unióból való kilépésről. Ami első pillanatra egy globális fertőzési forrásnak tűnt a nemzetközi tőzsdéken, hamar a visszájára fordult, amikor a Bank of England jelezte, kész tovább vágni az amúgy is alacsony kamatokat a növekedés támogatása érdekében.

A Brexit jó példa volt arra, hogyan válik egy negatív sokk globálissá, azonban a mostani környezetben ez nem tartott sokáig. Csak arra volt jó, hogy jelezze, a jegybankok hiperérzékenyek a lefelé mutató kockázatokra, s készek azonnal lépni - mondta a lapnak David Hensley, a JPMorgan közgazdásza. Amint azt az IIF szakértői írják, a "hosszabb időn át alacsony" jelző a kamatokra a jegybankok részéről már azt jelenti: "örökké alacsony". S ezzel elszabadult az őrült hozamvadászat, a befektetők bármit megvesznek, amin pozitív hozamot remélnek elérni.

De meddig tarthat ez?

Az összefoglaló szerint megvan az esély arra, hogy a nagy feltörekvő piaci országok gazdaságaiban pozitív fordulat következzen be, különösen akkor, ha például az olyan országokban, mint Brazília és Argentína sikerül komoly gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani. Ez megteremthetné a jövőbeni növekedés alapjait, ami a tőkebeáramlás egy újabb körét indíthatná be.

Azonban a mostani rekordbeáramlás könnyen bizonyulhat átmeneti jelenségnek is. Amint arra Valentijn van Nieuwenhuijzen, az NN Investment Partners szakértője felhívta a figyelmet, a Brexit szavazást megelőzően nagyon sok félelem volt a piacon, azonban a negatív kimenet ellenére nem jött el az összeomlás a piacokon, s az első adatok inkább pozitívak lettek. A befektetők eközben hatalmas pénzhegyeken ültek a partvonalon, s most beszálltak.

Ez a helyzet még nem fordult meg jelentősen, mivel változatlanul nagy a kockázatkerülés a befektetők körében, még mindig sokan félnek a világgazdaságot fenyegető problémáktól. A különböző kockázatvállalási hajlandóságot mérő indexek néhány hete olyan alacsonyra kerültek, mint amire utoljára a 2011-es euróválság vagy 2008-2009 idején volt példa. Ez most enyhült egy kicsit, de korántsem jelzi azt, hogy teljesen eltűnt volna a félelem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!