Az ÁKK a három kötvénysorozatból összesen 37 milliárd forintnyi papír eladását hirdette meg és bár erre 78 milliárd forintnyi összes vételi ajánlat érkezett (2,1-szeres átlagos lefedettség), emögött jelentős különbségek vannak. A 3 és különösen a 10 éves papírnál ugyanis gyenge vételi érdeklődés mutatkozott, emiatt utóbbi sorozatból terv alatti eladás valósult meg. Az 5 éves papír esetén viszont a intenzív vételi érdeklődés láttán a meghirdetett felett adott el kötvényeket az ÁKK, és ez túl is kompenzálta a 10 éves papírnál látott terv alatti értékesítést, emiatt összesen 39,5 milliárdos értékesítés valósult meg.

A hároméves kötvényből (2016/D) a 16 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre 25,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet (illetve a hozamajánlatokat) látva az adósságkezelő 16 milliárd forintnyit fogadott el 5,18 és 5,24 százalék között szóródó hozamok mellett. Az átlaghozam 5,20 százalékos lett, ami 1 bázisponttal magasabb a tegnapi 3 éves másodpiaci referenciahozamnál és 11 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi kibocsátás átlaghozamát, egyúttal március óta a legmagasabb aukciós átlaghozamnak felel meg.

Az ötéves kötvényből (2018/A) a 12 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 37,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amely láttán az ÁKK 16 milliárdra emelte az elfogadott mennyiséget. A háromszoros lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 5,79 és 5,88 százalék között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 5,84 százalékos lett. Ez 3 bázisponttal magasabb a tegnapi 5 éves másodpiaci referenciahozamnál és 25 bázisponttal (!) haladja meg a két héttel ezelőtti átlaghozamot, egyúttal pedig február óta a legmagasabb 5 éves aukciós átlaghozam.

A 10 éves kötvényből (2023/A) a 9 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre összesen 14,8 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyből 7,5 milliárdnyit fogadott el az ÁKK 6,56 és 6,66 százalék közötti hozamszintek mellett. Az átlaghozam 6,63 százalékos lett, ami 4 bázisponttal magasabb a tegnapi 10 éves másodpiaci referenciahozamnál és 24 bázisponttal haladja meg a két héttel ezelőtti legutóbbi ilyen kibocsátás átlaghozamát. A mai átlaghozam egyéként tavaly november vége óta a legmagasabb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!