Heti Kitekintés

Az elmúlt hét második felében mérséklődtek a szíriai katonai beavatkozással kapcsolatos piaci aggodalmak; így míg az USA és Oroszország megállapodása után, immár a valóban diplomáciai megoldással kecsegtető konfliktus lehetőségének háttérbe szorulása után másfelé fordulhat a befektetők figyelme.

A hétvégén esedékes német parlamenti választások mellett az előttünk álló napok leginkább várt eseménye a Fed kétnapos ülését lezáró kamatdöntése lesz majd, amelyen végre kiderülhet, hogy a jegybank valóban nekikezd-e a kötvényvásárlási programjának folyamatosan lebegtetett mérséklésébe.

A piaci szereplők feszülten várják a szerdai kamatdöntést: léphet-e végre a Fed?
Kép: Admiral Markets

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberi, kétnapos ülésének eredményét szerdán este ismerhetik meg a befektetők: bár az elmúlt hetekben közzétett, meglehetősen vegyes makroadatok némileg oldották a stimulus mérséklésének esélyét; azonban továbbra sem kizárt, hogy a Fed mégis nekifog havi 85mrd dolláros a kötvényvásárlási műveletei szűkítésének. Az előzetes piaci várakozások egy része szerint elképzelhető, hogy az eszközvásárlások keretösszegét tíz milliárd dollárral kurtíthatja meg a jegybank; bár az esetleges szűkítéssel -és annak szerkezetével kapcsolatban- továbbra is jelentős a bizonytalanság az elemzők körében.

Bár a jegybanki stimulus szeptemberi szűkítése hónapok óta lóg a levegőben; a piacok számára meglepetéssel szolgált Lawrence Summers hétvégi bejelentése, miután a korábbi elnöki tanácsadó- és ex-pénzügyminiszter visszalépett a Fed-elnökjelöltségtől. Summers visszalépését követően a Fed élére a jelenlegi alelnök, Janet Yellen tűnik a leginkább esélyesnek; így a bejelentést követően a piacokon előtérbe került várakozások alapján, Yellen kinevezése esetén alighanem a vártnál óvatosabb ütemben kerülhetne kivezetésre a jegybanki stimulus.

 

Az előttünk álló hét másik kiemelt eseménye a német parlamenti választás lehet majd: a hétvégi referendum felé közeledve az elemzők jelentős része konzervatív (CDU&CSU) győzelemre számít, azonban az előzetes várakozások alapján nagyon valószínű, hogy Angela Merkelnek a kormányzáshoz koalícióra kell majd lépnie.

Mindemellett a felvázolt forgatókönyvek alapján nem kizárt, hogy Merkelnek a kormányzáshoz a szabaddemokraták (FDP) mellett a szociáldemokratákra (SPD) is szüksége lehet majd; így egy esetleges nagykoalíció lehetősége teremthet még érdekes helyzeteket, az európai válságkezelés- és az integráció miatt kiemelten figyelemmel követett német választások után.

A tengerentúli gazdasági adatok közül a keddi -vélhetően kevés újdonságot tartogató- fogyasztói árstatisztikákat érdemes kiemelni; míg a hét második felében az ingatlanpiaci mutatóké lehet majd a főszerep. Augusztusban a piaci várakozások alapján mind a megkezdett házépítések (aug. 918e vs. előző 896e)-, mind a kiadott építési engedélyek száma (aug. 950e vs. előző 943e) emelkedésről számolhat majd be; míg a csütörtökön érkező használt lakás értékesítések esetében mérsékelt visszaeséssel (aug. -2,6%) számolt az előzetes piaci konszenzus.

Kép: Admiral Markets

Az elmúlt heti adatban jelentkező torzítások után alighanem ismét 300ezer fölé kúszhat a segélykérelmek száma az Egyesült Államokban Forrás: tradingeconomics.com

A heti munkanélküli segélykérelmek száma az elmúlt hét számítógépes 'anomáliái', illetve az ebből következően fellépő torzítások miatt vélhetően ismét 300ezer fölé kúszhat vissza, azonban a mögöttes trenden valószínűsíthetően ez nem változtat majd.

Európából a kedden publikálásra kerülő -nagy valószínűséggel ismét hangulatjavulásról beszámoló- német ZEW indexet érdemes kiemelni, míg a font-spekulánsok számára a Bank of England legutóbbi kamatdöntő ülésének szerdán érkező jegyzőkönyve-, valamint a héten közzétételre kerülő fogyasztói- és termelői árstatisztikák mellett a csütörtöki kiskereskedelmi forgalomról érkező adatközlésekre érdemes figyelni.


Devizapiaci Összefoglaló

Átfogó dollárgyengülés jegyében indult a hét a devizapiacon, miután a Fed elnöki székére esélyesnek tartott Lawrence Summers a hétvégén visszalépett a jelöléstől, így az előzetes befektetői várakozások alapján immár a Fed jelenlegi alelnöke, Janet Yellen a legesélyesebb jelölt; akinek kinevezésétől a tartósan laza monetáris kondíciók fenntartása mellett az eszközvásárlási műveletek óvatosabb visszavágását 'remélték' a befektetők.

A Fed elnöki székére esélyes 'galamblelkű' elnök kinevezésének lehetősége, valamint a QE-program óvatosabb mérséklésével kapcsolatos várakozások közepette a feltörekvő piaci fizetőeszközök erősödéssel indították a hetet a dollárral szemben. Míg a zöldhasúval szemben jelentős erősödést produkáló török líra, dél-afrikai rand, és indiai rúpia mellett a hazai fizetőeszköz is remekül teljesített a hét első napjának optimista hangulatában. Az EURHUF kurzusa 298,50-ig süllyedt hétfőn, kora délután, míg a forint a dollárral szemben 1,25%-os erősödést követően 223-ig esett.

A heti kitekintés teljes szövege az alábbi linkre kattintva érhető el.
Ha részvényindexekkel vagy devizapárokkal kereskedne: esetleg további kérdése van; a jobb oldali mező kitöltését követően, a feliratkozásra kattintva munkatársaink felveszik önnel a kapcsolatot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!