Csak egy titokzatos célzást tett magyarországi befektetéseikkel kapcsolatban Michael Hasenstab, a kaliforniai Franklin Templeton alapkezelő nemzetközi kötvénypiaci részlegének alelnöke a Financial Timesnak adott interjújában. E szerint a számítógép képernyőjét bámulva nem lehet megítélni az egyes országok állampapírjainak valódi kockázatát. Ezzel utalt régi módszerére, amelyben alapos helyi információszerzéssel, a pénzügyi és a reálgazdasági makrokörnyezet feltérképezésével ágyaznak meg befektetési döntéseiknek. Így tettek az ír és a magyar állampapírok vásárlása előtt is − jelenleg a Templeton Magyarország legnagyobb magánhitelezője.

Nagyot szakított magyar bóvlikötvényein a Templeton

A negyedik negyedévben sem csökkentette magyar kötvénykitettségét a Franklin Templeton, viszont a papírokon újabb jelentős nem realizált nyereséget ért el. December végén már több mint 10 milliárd dollárral (2200 milliárd forint) tartozott Magyarország legnagyobb magánhitelezőjének.

Fél év alatt összesen több mint 1,3 milliárd dollárt (mintegy 300 milliárd forint) keresett a cég csak azzal, hogy megtartotta korábban felvett pozícióit. Emellett Magyarország rendre fizeti a kötvények után járó hozamot - ez számításaink szerint fél év alatt ez további mintegy negyedmilliárd dollárt jelent. Összesen tehát 2012 második féléve 1,5 milliárd dollár körüli pluszt hozott a Templetonnak a magyar papírokon.

További részleteket erről itt olvashat.

Hazánkéhoz hasonló helyzet alakult ki az elmúlt időszakban Írországgal kapcsolatban is. Sokan attól tartottak, hogy a hozamok elszállnak, amint a Templeton befejezi vásárlásait, ám Dublin januárban sikeresen bocsátott ki 2,5 milliárd euró értékű ötéves kötényt 3,3 százalékos kuponnal. Összesen hétmilliárdnyi ajánlat érkezett, és a vevők kilenctizede amerikai volt. A kétkedők szerint a költségvetési hiány csökkentéséhez a kicsi, exportvezérelt ír gazdaságnak nagyobb világgazdasági növekedésre lenne szüksége, aminek nem sok jelét látni. Ezért újabb megszorításokra lehet szükség, amit viszonyt nem tudnak végrehajtani, s ezért ismét megroggyanhat az ír kötvénypiac. Hasenstab erre csak annyit mond, hogy az európai válság újabb elmélyülése ellen nem véd meg, ha mondjuk maláj ringgitbe fekteti valaki a pénzét. A krízis világpiacokon áthullámzó következményei Malajziában is utolérnék, azaz bármely befektetését elértékteleníthetik.

A menedzser ugyanakkor azt ajánlja a befektetőknek, hogy szabaduljanak meg biztonságosnak vélt kötvénybefektetéseiktől, köztük amerikai állampapírjaiktól. A Fed monetáris enyhítése mesterségesen erősítette ezek keresletét, a jegybank pénzteremtése nélkül máris jóval magasabbnak kellene lennie a treasuryk hozamának. A legrosszabb forgatókönyvek veszélye azonban elhárult, nem alakult ki tartós defláció, márpedig enélkül a tízéves kötvények két százalék alatti hozama nincs összhangban az amerikai gazdaság inflációs kilátásaival.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!