Nem mutat életjeleket a pesti tőzsde, a forgalom szinte teljesen eltűnt, az adásvételek összértéke utoljára tíz éve látott mélypontra zuhant. Júliusban a duplikált forgalom mindössze 252 milliárd forint volt, azaz naponta átlagosan csak 5,7 milliárdnyi részvény cserélt gazdát.

A BÉT fénykorában ennyit egy nagyobb brókercég hozott össze, a csúcson az összesített havi forgalom a 2100 milliárd forintot is meghaladta. A jelenlegihez hasonló alacsony forgalmat utoljára 2003 márciusában regisztráltak. A pangásért elsősorban a külföldi befektetők elriasztása és a magánnyugdíjpénztárak teremtette kereslet eltűnése okolható elsősorban.

A magánszemélyek még csak-csak kötögetnek, legalábbis a meglehetősen alacsony 1,28 millió forintos átlagos kötésnagyság inkább a kisebb szereplők aktivitására utal. Némileg csökkent az OTP-részvények túlsúlya, már csak a forgalom 62 százalékát adták az OTP-re született kötések. A Mol a forgalom 20, a Richter 8, a Telekom 6 százalékát generált.

A brókercégek között immár második hónapja zsinórban a Concorde mondhatja magáénak a legnagyobb azonnali részvénypiaci forgalmat, a társaság 37,6 milliárd forintnyi üzlet megkötésénél segédkezett. A második az Erste lett 36,9 milliárddal, a harmadik Equilor 25 milliárdnyi kötést mondhat magáénak.

A határidős részvénypiacon a Buda-Cash, a BUX piacon az Erste vitte a prímet.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!