Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igencsak optimista hangulatban kezdik a második félévet a globális befektetők, ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch fross alapkezelői felméréséből, amelyet 228, összesen 674 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésével készítettek. A megkérdezettek 61 százaléka felülsúlyozza a részvényeket a kezelt portfóliókban, ez 2011 eleje óta a legmagasabb érték.

Miközben bíznak a gazdasági növekedésben és optimisták a részvényekkel kapcsolatban, az infláció gyorsulására is készülnek a befektetők. Nettó 71 százalékuk szerint a fogyasztói árak emelkedésének üteme a következő 12 hónapban nőni fog. Ez ciklikus csúcsot jelent a felmérésben, s az inflációtól való félelem az allokációkban is tükröződik. A befektetők az inflációs időszakokban jól teljesítő nyersanyagokat kezdték el vásárolni, ezek irányába kitettségük egy éve nem látott szintre emelkedett.

Tudjuk drága, de vesszük

A hatalmas optimizmus annak ellenére tudott kialakulni, hogy közben egyre többen vélik úgy, a részvények túlértékeltek és piacok egészére leselkedő kockázatokat a többség érzékeli. A megkérdezettek nettó 21 százaléka tartja a részvényeket túlértékeltnek, ez a legmagasabb érték 2000 óta. Az aggodalom a kínai csődök, a veszélyes "eszközmániák" és az eurózónás defláció miatt halványultak egy keveset. Ugyanakkor azt gondolják, hogy a legnagyobb kockázatot a geopolitikai válságok eszkalálódásában látják a szereplők.

A befektetői bizalom növekedése a globális gazdasági növekedés, az infláció és a részvények irányában, valamint a növekvő kockázatvállalási kedv mind arra utal, hogy a makrogazdasági helyzet a második félévben javulni fog. Ez a kamatszintek normális irányba való elmozdulását eredményezheti. Ha a gazdasági növekedés beindul, a piacokon megnőhet a volatilitás is - vélte Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

Borúsabbak Európa kilátásai

Eközben az európai gazdaság talpra állása késlekedni látszik, s ez a korábban a régióval kapcsolatban bizakodó befektetőket is kezdi csalódottsággal eltölteni. Ezért a növekedési sztorikat egyre inkább a világ más területein keresik - mondta Obe Ejikeme, a befektetési bank részvény és kvantitatív stratégája.

A kontinensen érdekelt befektetők most leginkább a világgazdasági növekedés beindulásától várják azt, hogy berobbantsa az európai motorokat. Korábban a gazdasági növekedést támogató jegybanki és kormányzati programoktól várták ezt - áll a felmérésről készült elemzésben.

A megkérdezettek egyre távolabb látják azt az időpontot, amikor az ECB újabb lazítása programba kezdhet. Míg júniusban nettó 15 százalék, most már nettó 25 százalék szerint az európai QE csak 2015-ben fog megkezdődni. Ezzel párhuzamosan az európai részvényekbe vetett hit is halványulni kezdett, már csak a szereplők nettó 11 százaléka súlyozná felül az európai papírokat, ez 11 százalékpontos csökkenést jelent egy hónap alatt.

A legnagyobb vesztese a folyamatnak a korábban imádott német tőzsde. Júniusban még a befektetők nettó 31 százaléka válaszolta azt, hogy egyéves időtávon felülsúlyozni tervezi a német részvényeket, ez az arány mostanra nettó 12 százalékosra olvadt.

Már nem vonzó a periféria sem

Az európai talpra állás történetének vonzereje tehát megkopott, s ez leginkább a perifériás gazdaságok iránti bizalom csökkenésében érhető tetten. A legkedveltebb pozíció most már nem a perifériás államkötvények vásárlása a befektetők körében, a vezető szerepet átvették a magas hozamú dollárkötvények.

Az eurózóna periféria részvénypiacai iránt is csökkent a bizalom. Már csak nettó 3 százalék látja például az olasz tőzsdét a legjobb befektetési célpontnak, ez 16 bázispontos csökkenést jelent egy hónap alatt, de halványult a spanyol részvények iránti étvágy is.

Költsetek már pénzt!

A befektetési szakemberek folyamatosan úgy érzi, hogy a cégek túl sok készpénzen ülnek, s nem költenek eleget beruházásokra. Immár hetedik hónapja ez a helyzet, jelenleg nettó 65 százalék szerint kellene többet költeniük a cégeknek beruházásokra, nettó 71 százalék szerint pedig az ideálisnál kevesebbet fordítanak befektetésekre.

Úgy érzik, hogy ez sokkal jobb lenne, mint a pénz részvényeseknek való visszaosztása osztalék, vagy részvény visszavásárlások formájában. Öt éve nem látott mélységbe süllyedt azok aránya, akik szerint készpénzes akvizíciókra, vagy osztalékfizetésre kellene a fordítaniuk a cégeknek készpénztartalékaikat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!