Több ezer ügyfél megtakarítása bizonytalan még mindig, mivel nem közvetlenül, hanem közvetve tartották a befektetéseiket a Buda-Cashsel közös tulajdonosi körbe tartozó, az idén februárban csődbe ment DRB-csoport bankjainál. Az Access Befektetési Alapkezelő befektetési alapjainak vezető forgalmazója a Buda-Cash volt, a cég befektetési jegyeinek forgalmazását épp ezért a Buda-Cash bezárásának napjától szüneteltetik. Azóta ugyan az Access talált másik forgalmazót, az Equilort, de a befektetési jegyekkel azóta sem kereskednek, az MNB ugyanis egyelőre nem hagyta jóvá az új partnert - írta a lap.

Ha ez megtörténik, és a Buda-Cash felszámolója kiadja az értékpapírokat, akkor sem biztos, hogy hozzájuthatnak a pénzükhöz az alapkezelő ügyfelei. A jegybank májusban az alapkezelő öt alapjáról is megállapította, hogy nettó eszközértékük nem határozható meg, így az alapkezelő, illetve a letétkezelő azóta árfolyamatokat sem közöl a konstrukciókról. A nettó eszközértéket azért nem lehet kiszámolni, mert ezek az alapok a befektetéseiknek egy részét a felszámolás alatt álló Buda-Cashnél vagy a DRB-csoport valamelyik bankjában tartották.

A jegybank szerint a megállapíthatatlan nettó eszközértékük miatt is felfüggesztett alapoknak összesen mintegy 1500 befektetőjük van, vagyis egy átlagos alapkezelős ügyfélnek több mint 3 millió forintnyi követelése lehet. A felszámolótól ők is megkapják ugyan a befektetési jegyeiket, de lehet, hogy a DRB-s bankok és a Buda-Cash felszámolásának lezárultáig várhatnak a pénzükre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!