Mint ismeretes a Posta és az FHB 2013-ban lépett stratégiai szövetségre. Az együttműködés keretében a postákon megjelentek az FHB termékei, a két cég közösen szerezte meg a Díjbeszedő Csoportot és együtt építették ki a Posta befektetési szolgáltatását. Az FHB Kereskedelmi Bankban történő Posta tulajdonszerzés a stratégiai szövetség egy további lépése lehet.

A tranzakció a stratégiai szövetség elmélyítésén túl egyúttal az FHB Csoport tőkehelyzetét is erősíti. A Jelzálogbank még az adás-vétel előtt, 2014 szeptemberében mintegy 24 milliárd forinttal növelte a Kereskedelmi Bank tőkéjét. A Portfolio.hu úgy látja egy gyors számolás után, hogy a tranzakció piaci árazású.

Az FHB és a Magyar Posta már most is ezer szállal kötődik egymáshoz, a jelenlegi tranzakció egy újabb szintre emeli a kapcsolatot. A tavaly kötött stratégiai megállapodás egyik fontos eleme a Díjbeszedő Holding megvásárlása volt, amelynek egyes részei a Magyar Posta önálló tulajdonába kerültek, más részeit (pl. Díjnet) a stratégiai partnerek együtt tulajdonolják. A tranzakció keretében az FHB tulajdonrészt szerzett a Magyar Posta Befektetési Zrt-ben pénzügyi kompetenciákkal felvértezve azt. Az együttműködés további szeleteként az FHB egy kiemelt kamatozású betéti termékekkel megjelent a postákon, amelyet két befektetési alap követett; egy ingatlan és egy pénzpiaci alap, amelyeket az FHB által időközben megvásárolt Diófa Alapkezelő kezel.

Az FHB Kereskedelmi Bank 49 százalékos tulajdonrészének megvásárlásával a Magyar Posta valószínűleg az FHB Csoport legerősebb tagjában szerzett részesedést. FHB Kereskedelmi Bank mérlegfőösszege 469,1 milliárd forintot tett ki 2014. június 30-án, bruttó hitelállománya MSZSZ szerint 237,4 milliárd forint volt, ami 7,6 százalékos növekedést jelentett 2013. második negyedévéhez képest. A 2. negyedéves gyorsjelentés szerint a banki betétek állománya több mint 51 százalékkal növekedett az előző évhez képest, a bank megközelítőleg 173 ezer darab lakossági, illetve 10 ezer darab vállalati folyószámlát vezetett, amelyekhez 129 ezer lakossági és 6,5 ezer darab vállalati bankkártya tartozott. A bank az első félévben 80 millió forintos veszteséget mutatott köszönhetően annak, hogy 2540 millió forintos céltartalékot számolt el az árfolyamrés semmisége miatt várható kifizetésekre. A bank saját tőkéje 2014. június 30-án 30,3 milliárd forint volt, amit a 3. negyedik negyedévben történt fent említett 24 milliárdos emelés 54 milliárd forintra növelt meg.

Az együttműködés ilyen irányú kiterjesztése mindkét félnek előnyös lehet. A Magyar Posta először szerez részesedést egy olyan pénzügyi szolgáltatóban, amely termékeit a hálózatában értékesíti, az FHB számára pedig az együttműködés elmélyülése és a tőkehelyzete további erősödése lehet az a két érv, amiért érdemes volt eladni a családi ezüst 49 százalékát. A Posta számára a tulajdonszerzés azért is különösen fontos, mert így hosszú távú megoldást találhat a stratégiai célként kitűzött pénzügyi szolgáltatásokra. Nem fordulhatnak elő olyan, mint 2013-ban, hogy a partnerek egyoldalúan szerződést bontanak, s a Posta kezdheti újra felépíteni az állományát.

A 49 százalékos részesedésért fizetett 28,5 milliárd forintot többféleképpen lehet árazni. A kormányzati intézkedések negatív hatása nélkül számított P/BV mutató (ár/ könyv szerinti érték) egy kevéssel haladja meg az 1-es szintet (P= 28,5 mrd /49%, BV= 30,3+ 2,5 + 24). A devizahiteles kérdés rendezése után fennmaradó tőkére vetítve az árazás kb 1,2x P/BV-t mutat. Az árazás a Portfolio.hu első számításai alapján teljes mértékben piaci, a kereskedelmi bankban nincsenek régi rossz projekt és vállalati hitelek, a lakossági hitelportfólió kockázata csökkenhet, ráadásul a Jelzálogbank a tranzakció során egyoldalú kötelezettséget vállalt az aktuális kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos esetleges nem várt további negatív hatások rendezésére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!