Bár a vezető amerikai tőzsdeindexek az elmúlt hetekben-napokban kisebb korrekcióba kezdtek, közben tovább nőtt az amúgy is rekordszinteket döntögető optimizmus az Egyesült Államokban. A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló felmérés adatai szerint már a szakértők több mint 58 százaléka javasolja részvények vásárlását ügyfeleinek. A pesszimista tanácsadók tábora pedig 14,3 százalékosra csökkent - ez a legalacsonyabb szám a felmérés történetében 1987 márciusa óta. Az elemzés megjegyzi, hogy a mostani helyzetben, tekintve a piac által produkált masszív hegymenetet, már akkor sem mernek a szakértők eladást javasolni az ügyfeleknek, ha saját indikátoraik alapján ezt kellene tenniük.

A pozicionáltság változatlanul szélsőségesen magas vételi irányban. Az amerikai aktív alapkezelők szövetségének tagjai körében (NAAIM) a múlt héten a 101 százalék feletti szintről 95 százalék alá jött le a portfóliók átlagos nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában. Ezen a héten ismét 100 fölé, 100,6 százalékosra nőtt ez az arány. Ez azt jelenti, hogy a szövetség tagjainak átlagos portfóliója már tőkeáttételes vételi pozícióban van.

S&P 500 és hangulat
Kép: Nagyobb méretért kattintson!


Azt, hogy ez az állapot valóban egy közép-, esetleg hosszabb távú részvénypiaci csúcsnak ágyaz-e meg, nyilván csak a jövő fogja eldönteni.

A múltban mindenesetre az ennyire szélsőségesen optimista hangulat, párosulva a magas vételi kitettséggel a befektetők részéről, jobb esetben egy 5 százalékos szintet elérő korrekciónak, rosszabb esetben egy masszívabb lejtmenetnek ágyazott meg az amerikai tőzsdén. (Az ábrán négyzettel a szélsőségesen magas vételi pozicionáltságú, karikával a szélsőségesen optimista tanácsadói hangulattal jellemzett időszakokat jelöltük.)

Mint korábban említettük, nem biztos hogy ez következik, de az elmondható, hogy ezeket megelőzően olyan szokott lenni a piac állapota, mint most.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!