Meredek csökkenéssel idei mélypontjára süllyedt a hétfői londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása. Jelentősen csökkentek az európeriféria több gazdaságának törlesztéskockázat-biztosítási költségei is, tükrözve az euróövezet megvédéséről tett legutóbbi magas szintű nyilatkozatok folytatódó piacnyugtató hatását.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató, a CMA kimutatása szerint a magyar szuverén devizakötvény-kötelezettségek törlesztési leállásának kockázatára köthető származékos piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) 468-469 bázispont környékén mozogtak a hétfői késői forgalomban a 483,4 bázispontos előző záró után.

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazások azt jelentik, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 470 ezer euró alatti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon, hozzávetőleg 15 ezer euróval olcsóbban, mint a múlt heti utolsó zárásban.

A magyar CDS-tranzakciók idén először május elején süllyedtek 500 bázispont alá, az év első kereskedési hetében pedig még 750 bázispont feletti rekordokon jártak. Így az év eleji szintnél most több mint 280 ezer euróval olcsóbb az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama Londonban.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A CMA hétfői kimutatása szerint a nap folyamán meredeken csökkentek az euróövezeti periféria CDS-árazásai is.

A ház délutáni összegzése szerint Olaszország ötéves államkötvényeinek CDS-középárfolyama - amely a múlt héten még jóval 500 bázispont felett járt - hétfőn 486 bázispont körül mozgott. Spanyolország CDS-kontraktusai a 600 bázispontot jelentősen meghaladó múlt heti szintekről 535 bázispontra, Portugália szuverén törlesztéskockázati tranzakciói az előző kereskedési héten mért, 900 bázisponthoz közeli értékekről 819 bázispontra süllyedtek a hétfői londoni forgalomban.

A kockázatvállalási hangulat azután indult markáns javulásnak, hogy Mario Draghi, az eurójegybank (ECB) elnöke egy múlt heti londoni befektetési konferencián kijelentette: az ECB - törvényes mandátumának határain belül - minden lehetséges eszközt kész bevetni az euró megvédésére. Hozzátette: az európeriféria gazdaságainak állampapírhozamai túl magasak ahhoz, hogy az EKB monetáris politikájának transzmissziós funkciója zavartalanul működhessen.

A piacok ezt a megfogalmazást egyértelműen az ECB tényleges kötvénypiaci beavatkozását előkészítő szóbeli intervencióként értelmezték. A jelentős piaci mozgásokat elindító Draghi-nyilatkozatot az euró megvédése melletti elkötelezettséget hangsúlyozó megnyilvánulások követték Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mario Monti olasz kormányfő részéről is.

Hétfői londoni elemzői vélemények szerint azonban várhatóan nem lesz tartós a jelenlegi piaci eufória.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!