Az EPFR Global legújabb adatai szerint a fejlődő piaci részvényalapokba az augusztus 27-én zárult hét során közel 0,6 milliárd dollár friss tőke érkezett. Ezzel folytatódott a hetek óta tartó beáramlási sorozat, amit az MSCI EM index idei jó szereplése is támogat.

A fejlődő piaci kötvényalapokba közel 0,5 milliárd dollár érkezett azt követően, hogy az elmúlt három hét mindegyikében tőkekiáramlásnak lehettünk szemtanúi, amiben a geopolitikai konfliktusuk (elsősorban az orosz-ukrán események) meghatározó szerepet játszottak. A kemény devizás alapokba közel 122 millió dollárt tettek a befektetők (szemben az egy héttel korábbi 153 millió dolláros tőkekivonással). A vegyes devizás kötvényalapokba 211 millió dollár érkezett, a helyi devizás alapokba pedig 161 millió dollárt helyeztek el a piaci szereplők. Év eleje óta összesen 6,4 milliárd dollár távozott a helyi devizás alapokból, míg a vegyes devizás alapokba 4,7 milliárd dollár, a kemény devizás alapokba pedig 1,9 milliárd dollár érkezett.

A QE2 program bevezetése óta összesen 35,7 milliárd dollár érkezett a fejlődő kötvényalapokba, a kemény devizás alapokba 14 milliárd dollárt, a helyi devizás alapokba 11,1 milliárd dollárt, míg a vegyes alapokba 10,6 milliárd dollárt fektettek a piaci szereplők. Abban az esetben, ha a QE3 program bevezetése óta eltelt időt vizsgáljuk már nem ennyire pozitív a kép, ugyanis a helyi devizás alapokból 1,9 milliárd dollárnyi, a kemény devizás alapokból 1,1 milliárd dollárnyi tőke távozott, míg a vegyes alapokba 7,2 milliárd dollárnyi tőke érkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!