Igazi tőzsdei felvásárlási harc kezd kerekedni a New York Stock Exchange (NYSE Euronext) körül. Ma a Deutsche Börse korábbi ajánlatát értékben 19 százalékkal felülmúló ajánlatot jelentett be a New York-i Értéktőzsdét üzemeltető társaságra a Nasdaq OMX és az Intercontinental Exhange közösen. A részben részvénycserés és készpénzes ajánlat 42,6 dollárra értékelné a NYSE Euronext részvényeit, az ajánlat értéke eléri a 11,2 milliárd dollárt.

A Nasdaq és az ICE szerint az ajánlott tranzakció után létrehozhatnának egy olyan közös kereskedési rendszert, amely éves szinten 1,8 milliárd dollár profitot termelne és mintegy 740 millió dollárnyi haszon keletkezhetne a cégek közötti szinergiákból. Az elsőre jól hangzó ajánlat során a NYSE jelenlegi részvényesei valamivel több, mint 14 dollárt kapnának készpénzben, a többit Nasdaq és ICE részvényekben.

A NYSE Euronext és a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse még február közepén jelentették be, hogy együttműködési megállapodást kötöttek, amelyben egyesülnének úgy, hogy a német társaság 60, a New York-i cég 40 százalékban birtokolná az új céget. Az akkor megállapodás 9,6 milliárd dollárra értékelte a NYSE Euronextet.

A ma bejelentett ajánlat szerint a NYSE Euronext származékos piaci üzletágát az ICE szerezné meg, míg a fennmaradó rész a Nasdaq OMX-hez kerülne, ide értve a New York mellett Párizs, Brüsszel, Amszterdam és Lisszabon értéktőzsdéjét is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!