Három orosz kém lebuktatását jelentette be a a Szövetségi Nyomozó Iroda hétfőn New Yorkban. A kémek, az MTI információi szerint, gazdasági és más értesülések megszerzésén dolgoztak - tudósított az I.ndex

A bírósági kereset szerint Jevgenyij Burjakov, egy meg nem nevezett orosz bank New York-i tisztségviselője, Igor Szporisev, Oroszország volt New York-i kereskedelmi képviselője és Viktor Podobnij, az orosz állandó ENSZ-képviselet volt attaséja 2012 óta igyekezett New York-i lakosokat beszervezni az orosz külföldi hírszerző szolgálat, az SZRV számára.

Burjakovot hétfőn vették őrizetbe Bronxban, a másik két gyanúsított pedig már elhagyta az Egyesült Államokat. Az amerikai igazságügyi minisztérium szerint Szporisev 2010 novembere és 2014 novembere között volt kereskedelmi képviselő, Podobnij pedig 2012 decembere és 2013 szeptembere között dolgozott az orosz ENSZ-nagykövetségen.

A Marketwatch információi szerint az FBI azt állítja, hogy a három kém számos témában igyekezett információkat gyűjteni, ilyenek voltak többekk között az Oroszország elleni szankciók gazdasági hatásai, egy repülőgép ipari üzlet és a tőzsdei és devizapiaci kereskedésben használt high frequency trading (azaz nagy gyakoriságú kereskedés) technikák. A jelek szerint az így szerzett információkat Ororszország arra használta volna fel, hogy destabilizálja a tőkepiacokat - írja a portál.

Az FBI anyaga szerint a Burjakov és Szporisev közötti egyik beszélgetés alapján Szporisevnek több témában kellett volna forrásaitól információkat gyűjtenie. Az egyik az ETF-ek (tőzsdén jegyzett alapok), pontosabban az, hogyan lehetne őket a piac destabilizációjára felhasználni. A másik a tőzsdei kereskedési robotok működése, illetve az lett volna, mit gondolnak azok használatának korlátozásáról. Ezen felül arról is szeretett volna többet megtudni, hogy a források hogyan vélekednek az Oroszországgal kapcsolatos termékek kereskedelméről.

A portál szükségesnek tartotta a hírrel kapcsolatban megjegyezni, hogy Micheal Lewis high frequency tradingről szóló könyve, a "Flash Boys" szerint a nagy, Wall Streeten aktív befektetési bankok által a számítógépes kereskedési algoritmusok kidolgozásához felvett szakértők között rendkívül nagy számban voltak oroszok is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!