Az idén pocsékul szereplő amerikai dollár árfolyama könnyedén ugorhat 4-5 százalékot a jelenlegi szintekről, azonban Trump-elnök és kormányzata meggátolja annak hosszabb távú erősödését - mondta Marc Faber, a neves tőzsdei befektető a CNBC-nek adott interjújában.

Hosszabb távon egyáltalán nem vagyok optimista a dollárral kapcsolatban. Csak rá kell nézni az amerikai kormányra és annak gazdaságpolitikájára, ami egész biztosan nem fogja majd támogatni a dollár erősödését. Ők gyakorlatilag lábon lövik éppen saját magukat - tette hozzá.

Nem csoda, hogy rajonganak a kriptodevizákért

Annak ellenére, hogy meglehetősen borúsan látja az amerikai fizetőeszköz kilátásait, Faber jelenleg azon gondolkodik, hogy portfóliójában csökkenti az euró és növeli a dollár arányát rövidebb távon. Faber úgy véli, a probléma csak az, hogy igazából egyik deviza sem tekinthető túlságosan vonzónak a jelenlegi környezetben, ezért nem csodálkozik azon, hogy a kriptodevizák - mint például a Bitcoin is - ekkora népszerűségnek örvendenek.

Ő ugyan nem szállt be, de elismerte, hogy kiváló pénzkereseti lehetőségek vannak ezen a piacon. Azonban úgy véli, a kriptodevizák kínálatának hirtelen növekedése miatt a befektetőknek nehéz valódi értéket találniuk ezen a piacon.

És a kötvények?

Ebben a környezetben értelmes befektetési lehetőségnek inkább a feltörekvő piaci részvényeket és az aranyat látja, így kínai, szingapúri és thaiföldi részvények vásárlásán gondolkodik. Szerinte a jelenlegi környezet támogatja az első féléves folyamatok folytatódását, amely szerint azok a portfóliómenedzserek teljesítettek jól, akik felülsúlyozták a feltörekvő piacokat.

Faber nem nagyon szeretne viszont a jelenlegi hozamkörnyezetben kötvényeket vásárolni. Mint mondja, a portfóliójában évről évre vannak lejáró kötvények, azonban kifutásuk után a kapott pénzen már nem vásárol további kötvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!