Donald Trump szerdán kérte fel a milliárdos aktivista tőzsdei befektetőt, Carl Icahnt tanácsadónak szabályozási kérdésekben. Icahn csütörtökön már hosszú interjút adott a CNBC-nek, s ezzel meg is mozgatta a piacokat. Kifejtette, hogy a túlzott szabályozás, különösen az energetikai és bankszektorban jelentősen visszafogja az amerikai vállalatok beruházási hajlandóságát. Tanácsadóként egyik feladatának fogja majd emiatt tekintetni, hogy ezekben lazításokat érjen el.

Icahn szerint a különböző iparágakban meglévő érdekeltségei nincsenek összeütközésben friss pozíciójával, hiszen mint mondta, ő csak tanácsadói szerepet tölt be az elnök mellett. Azt fogom csinálni, amit eddig is, beszélek néha Donalddal - mondta a nagybefektető, aki a kevés olyan nagyobb Wall Street-i szereplők egyike volt, aki már nagyon korán elkezdte támogatni Trump kampányát.

Nem kell ennyi szabályozás

Arra a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy kit javasolna az amerikai felügyelet, a SEC élére. Kifejtette, erre a posztra olyan ember kell, aki az amerikai cégek vezetését és igazgatóságát el tudja adott esetben számoltatni.

Úgy vélte, az amerikai gazdaság számos területen jelenleg túlszabályozott, a cégek sokszor úgy érzik, háborúban állnak a szövetségi kormánnyal. Kifejtette: ő ugyan nincs ellenére a központi szabályozásnak alapjaiban, azonban ez mára számos területen már abszurd mértékűvé vált.

A szabályozással kapcsolatos nyilatkozata jelentősebb mozgásokat indított el a piacon. Icahn ugyanis kijelentette, nem ért egyet a Környezetvédelmi Ügynökség úgynevezett "kötelezett finomítókra" vonatkozó szabályozásával. Ezek olyan finomítók, amelyek nem rendelkeznek kifejezetten bioüzemanyagok (mint az etanol) és kőolajszármazékok, benzin keverésével és fogyasztóknak való értékesítésével foglalkozó tevékenységgel. Ugyanakkor a szabályok kötelezik őket vagy erre, vagy pedig arra, hogy ezt kiváltandó úgynevezett kreditek vásárlására egy nem túl átlátható piacon.

Hazabeszél?

Icahn jelentős részesedéssel rendelkezik egy ilyen érintett kisebb finomítóban, a CVR Energy Inc-ben, amelynek részvényei erre 10 százalékot meghaladó mértékben drágultak - írja a Reuters. A befektető már augusztusban sürgette az ügynökséget, hogy változtasson a jelenlegi szabályozáson, s ezzel segítse a kisebb finomítókat.

Icahn kinevezése óta esik egyébként az említett kreditek árfolyama a piacon, akárcsak a bioüzemanyagokat előállító cégek részvényeié.

A nagybefektető kijelentette, őt magát is meglepte az az áremelkedés, ami a részvénypiacon lezajlott Trump megválasztása óta, s a tőzsdét övező bizonytalanságok miatt nagyon óvatossá vált. Ezt mutatja, hogy elmondása szerint az elmúlt hetekben jelentősen növelte az áresés elleni védelmet nyújtó fedezeti pozícióinak értékét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!