A Financial Times értesülései szerint a bajba került olasz pénzintézet, a Banc Monte dei Paschi igazgatósága öt héttel meghosszabbíttatná azt a határidőt, amin belül meg kell oldaniuk a bank tőkehelyzetének javítását, tekintettel az olasz belpolitikai helyzet instabilitására.

Matteo Renzi miniszterelnök lemondása után egyelőre nem tudni, hogy a megismételt választásokig milyen kormány irányítja majd az országot. A bank igazgatósága levelet írt az Európai Központi Bank (ECB) bankfelügyeletet ellátó szervének, amelyben rámutatnak, egy ilyen helyzetben nem tudják végrehajtatni a szükséges tőkeemelést, már csak azért sem, mivel a bank egyik legnagyobb részvényese maga az olasz állam. Az FT-nek nyilatkozó források szerint ha az ECB nem fogadja el a bank vezető testületének érvelését, akkor akár a Monte dei Paschi állami kimentésére is szükség lehet hamarosan.

A kérelem meglehetősen nehéz helyzetbe hozza az ECB-t, amelynek legutóbbi stressztesztjén az olasz bank immár második ízben elbukott. Ráadásul a Monte dei Paschi gyenge helyzete folyamatosan aggodalommal tölti el a befektetőket, sokan attól tartanak, hogy a bank esetleges csődje megfertőzné az egész olasz, majd az európai pénzügyi rendszert is.

A CNBC felhívja a figyelmet, hogy a Moody's tegnap stabilról negatívra változtatta az olasz államadósság besorolására adott minősítésének kilátásait. A hitelminősítő a gazdaság lassulására számít és arra, hogy a szükséges pénzügyi reformok késedelmet szenvednek, csakúgy, mint az ország adósságállományának csökkentése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!