Első ránézésre lényegesen olcsóbb a Nemzetközi Valutaalaptól hitelt felvenni, mint devizakötvényt kibocsátani, hiszen az IMF mindössze 0,09 százalékos "alapkamatot" határoz meg. Azonban a szervezet szabályai szerint, ha egy ország hitelt kér, akkor erre automatikusan 1 százalékos felár tevődik, vagyis a legkedvezőbb IMF-hitel kamata is 1,09 százalékról indul. Ez még mindig lényegesen alacsonyabb az ötéves dollárkötvényünk 4,21 százalékos éves hozamánál.

Azt is figyelembe kell venni azonban, hogy ha egy ország túllépi IMF-kvótájának 300 százalékát, akkor az afeletti hitelre automatikusan további 2 százalékos kamatot számít fel a Valutaalap. Magyarország jelenleg a kvótája 374,61 százalékánál jár a szervezet honlapján található adatok szerint, vagyis egy újabb hitelfelvétel esetén a teljes összegre vonatkozna a 2 százalékos kamatfelár, amivel máris 3,09 százalékra ugrana egy esetleges hitel kamata. Ha egy ország három évig folyamatosan kvótája 300 százaléka felett van, akkor az további egy százalékpontos kamatfelárat jelent.

Kisebb a jutalék

A fentiek mellett nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az IMF úgynevezett SDR-kamatban számol, ami négy deviza (euró, dollár, japán jen és a brit font sterling) kamatából tevődik össze. Éppen ezért az összehasonlíthatóság érdekében devizacsere ügylettel (swap) dollárra kell cserélni az SDR-t. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) számításai szerint mindent összevetve a swap-ügylet után egy új négyéves IMF-hitel kamata 4,06 százalékra jönne ki évente. Ez pedig már mindössze 15 bázisponttal alacsonyabb az ötéves dollárkötvények hozamánál. Persze ez csak a lehívott hitelrészre vonatkozna, a le nem hívott rész esetében az IMF Standby Credit Facility nevű eszköze - azaz a készenléti hitele - 25 bázispontos kamatot és 15 bázispontos rendelkezésre állási díjat határoz meg, vagyis ennek ára mindössze 0,4 százalék.

Mikor lesz újabb dollárkötvény-kibocsátás?

A február közepi kibocsátás után még 1,5 milliárd eurót tervez bevonni a piacról az államadósság-kezelő, de egyelőre semmilyen terv nincs arra nézve, ezt milyen devizában tennék meg. A két héttel ezelőtti kibocsátással kimerítette amerikai regisztrációs keretét Magyarország, ezért a közeljövőben biztosan nem lesz új dollárkötvény-kibocsátás - hangzott el az ÁKK csütörtöki háttérbeszélgetésén. További részleteket erről itt olvashat.

Ha a fentiekhez hozzávesszük, hogy az IMF szabályzata szerint a lehívott hitel 0,5 százalékát ki kell fizetni jutalékként, míg a dollárkötvények esetében az ÁKK mindössze 12,5 bázispontos (azaz 0,125 százalékos) jutalékot fizet, akkor az látszik, hogy nem csinált rossz üzletet a kormány azzal, hogy a piacról biztosította a devizafinanszírozást, hiszen a négyszer akkora jutalékkal együtt az IMF-hitel drágább lett volna.

És ha csak védőháló lett volna?

Az más kérdés, mi lett volna, ha valóban csak egy védőhálót kaptunk volna a Valutaalaptól, majd annak birtokában ugyanúgy a piacról finanszírozta volna magát Magyarország. Nehéz megbecsülni, hogy az IMF jelenléte önmagában mennyit jelentett volna a hozamokban a piaci kötvényeknél. Összehasonlításként Románia példáját érdemes felhozni: Bukarest nem sokkal a magyar kötvénykibocsátás előtt közel egy százalékkal olcsóbban adtak el hasonló dollárkötvényeket. Ez egyrészt a román IMF-programnak köszönhető, másrészt pedig annak, hogy délkeleti szomszédunk az egyik nagy hitelminősítőnél még a befektetésre ajánlott kategóriában van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!