A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az Ács, Jánossomorja és Pápakovácsi melletti egységeket az energetikai fejlesztő Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft.-től vásárolta meg az Alteo energetikai csoport.

A három erőmű eddigi termelési adatai alapján előreláthatólag 2018-ig a kötelező átvételi (kát) rendszerben értékesíti a megtermelt áramot, évi várhatóan mintegy 15 ezer megawattórát. Ezt követően a vállalat saját mérlegkörében helyezi el az egységeket, a szélviszonyoktól függő áramtermelés kiegyenlítését a portfólióban szereplő gázmotorok biztosítják majd. A kát utáni időszakban a széltornyokban előállított áram zöldtermékként − azaz az akkori piacinál magasabb áron − értékesítése is perspektivikus lehetőségeket rejt − tette hozzá Chikán. A most megvásárolt tornyok három-négy éve működnek, ám átlagos élettartamuk elérheti a 25 évet is.

A vezérigazgató szerint a szélenergia területén jelenleg sem kínálati, sem keresleti piacról nem lehet beszélni, a tranzakciókat az esetlegesen piacra kerülő egységek indukálják. Új zöldmezős beruházások a megújulók területén nem indulnak, a fejlesztők nem lépnek, amíg nincs meg a megújuló alapon termelt energia végleges támogatási rendszere (a Metár). Akvizíciók azonban folyamatosan zajlanak. A válság előtt 1 megawatt szárazföldi új szélenergia-hasznosító kapacitást 2,2−2,3 millió euróért lehetett Európában megvenni, most 1,6−2,0 millió euróért, de a kétéves létesítmények ára már legfeljebb 1,8 millió euró.

Az Alteo jelenleg négy, megújuló energiát előállító kis erőművel rendelkezik, ezek közül kettő a szerves hulladék bomlása során keletkező depóniagázt hasznosít (Debrecenben és Nyíregyházán, 625, illetve 525 kilowatt beépített teljesítménnyel), emellett két kísérőgáz-hasznosító kis erőművet is üzemeltet a vállalat (ezek a termálvízben oldott metánt, a hidrogázt vagy más néven termálmetánt hasznosítják hő- és áramtermelésre).

Magyarországon jelenleg 330 megawatt szélenergia-termelési kapacitás áll rendelkezésre, bővítésre 2006 óta nem adtak ki új engedélyt v új széltender kiírására pedig csak a Metár jövő év elejére ígért indulása után nyílhat lehetőség. A megújuló energia cselekvési terve 2020-ra 410 megawatt további kapacitás létesítését jelölte meg célként, ami szakértők szerint technológiailag különösebb nehézség nélkül beilleszthető a magyar villamosenergia-rendszerbe. Jelenleg mintegy 1800 megawatt, MEH-kvótára váró szélenergia-beruházás rendelkezik a létesítéshez szükséges engedélyekkel − azaz vár a majdani kapacitástenderre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!