A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Hétfő délelőtt átmenetileg egy hónapos csúcsra erősödött a forint az euróval szemben, a jegyzés mélypontja 290,80-nál volt. Utána kicsit visszakorrigált a magyar deviza, napközben 292 felett is járt az euró ára, miután Matolcsy György az IMF budapesti irodájának bezárását kezdeményezte. A forint utóbbi napokban mutatott ereje lassan elfogyhat, erre utal, hogy 292 alatt fontos szinthez érkezett a kurzus.

Nincs trendszerű mozgás a forint piacán, régóta a 288−298-as sávban mozog az euró árfolyama, most éppen ennek az alsó széle felé közelít, de bármilyen negatív hír esetén akár 296-ig is visszapattanhat a jegyzés − mondta a Napi Gazdaságnak Kolba Miklós, az ING Bank Zrt. devizakereskedője. A szakember kiemelte, hogy rég volt annyira csendes a forint piaca, mint most, de ez bármikor megváltozhat. Kolba szerint egyelőre nem látszik olyan esemény, ami a fenti sávból bármelyik irányba kimozdíthatná a forintot. Nincs hír a piacon, az utolsó fontos esemény az uniós edp-eljárás megszüntetése volt, azóta szinte semmi nem történik. Továbbra sem számítok 290-nél sokkal alacsonyabb euró/forint árfolyamra, a feltörekvő piaci tőkekiáramlás előbb-utóbb Magyarországra is elér − vélekedik Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank Zrt. kereskedője. A kötvénypiacot a Fed eszközvásárlásának esetleges leállításával kapcsolatos félelmek bizonytalanították el, a magyar állampapírok azonban eddig meglepően jól állják a sarat, hiszen a múlt héten 5201,75 milliárd forinton új csúcsot ért el a külföldi befektetők állampapír-állománya. Vagyis miközben arról hallani, hogy a világon a fejlődő kötvénypiacok voltak az utóbbi hetek vesztesei, a befektetők egyelőre kifejezetten szeretik Magyarországot.

Kép: Napi Gazdaság, Katona Vanda

Ruzsonyi szerint a következő hetekben-hónapokban fennmaradhat a 290−300 közötti euróárfolyam; ha a napokban 290 alá erősödne a forint, akkor az euróvételi jelzés lenne. A kereskedő szerint a fenti sávból csak valamilyen nem várt esemény tudná akár pozitív, akár negatív irányba kitéríteni a forintot.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank Zrt. elemzője szerint az húzhatná 290 alá az euróárfolyamot, ha például a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa váratlanul abbahagyná a kamatcsökkentési ciklust (bár egyelőre nem erre utal a jegybank kommunikációja). Gyenge irányban az mozdíthatná el a holtpontról a forintot, ha a nemzetközi hangulat jelentősen romlana, például a Fed a vártnál gyorsabban vonná vissza a pénzt a piacról.

A forinttal kapcsolatban időről időre felvetődik, milyen árfolyam lenne ideális a gazdaság szempontjából, illetve milyen árfolyamot tartana kívánatosnak a kormány. Kolba Miklós szerint az természetes, hogy minden ország vezetése igyekszik terelgetni a nemzeti deviza árfolyamát. Az ING kereskedője szerint elképzelhető, hogy a közeljövőben elhangzanak olyan nyilatkozatok, melyek azt üzenik majd a piacnak, hogy innen már nem kellene tovább erősödnie a forintnak, ugyanakkor konkrét lépésekre nem számít ez ügyben.

Egy jóval erősebb forint valószínűleg nem tenne jót az exportvezérelt magyar gazdaságnak, de azt nem lehet tudni, pontosan hol van az a pont, ahol már káros lenne az árfolyam. A jelek szerint a mostani 290−300 közötti szinteken mindenki jól elvan − tette hozzá a Commerzbank szakembere.

Az a jó a gazdaságnak, ha stabil, kiszámítható az árfolyam, ez akár még fontosabb is lehet az exportőröknek, mint a gyenge forint − emelte ki Kondrát Zsolt. Az MKB elemzője szerint a leértékelődésben nincs tartós versenyelőny, csak rövid távon profitálhatnak belőle az érintett cégek. Összességében egy kicsit erősebb, de stabil forintárfolyam az egész magyar gazdaságnak a hasznára válhatna.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!