A TVK árbevétele 26,5 százalékkal emelkedett és meghaladta a 107 milliárd forintot az első negyedévben. Az EBITDA 4,26 milliárd forintot tett ki, az 70 százalékos javulás az egy évvel korábbihoz képest.

Az üzemi nyereség 987 millió forint, az adózott eredmény 1,385 miliárd forint lett a tavalyi első negyedév -655 és -615 millió forintjával szemben.

A TVK vezérigazgatója, Olvasó Árpád hangsúlyozta: "A kőolaj piac változására érzékenyen reagáló petrolkémia iparág nincsen könnyű helyzetben, mert míg az alapanyag áraink a 2008. júniusi rekord értékek közelében alakulnak, a polimer termékárak ezt a tendenciát csak részben követik. Azonban a jelenlegi polimer árszint is olyan magas már, hogy a műanyag feldolgozók a működő tőke optimalizálási törekvésük miatt óvatosak a polimer megrendelés és készletezés terén. Emiatt jellemzően kivárnak a vásárlásaikkal, aminek hatására a hónapon belüli értékesítés alakulása erősen változékony. Ezzel szemben a termelő berendezéseink rendelkezésre állása megfelelő, az alapanyag ellátottságunk kielégítő, az idén karbantartási nagyleállást nem fogunk végezni, így jó helyzetben vagyunk, hogy megfeleljünk a piaci kihívásoknak és kihasználjuk a lassan javuló polimer piaci lehetőségeinket."

A társaság a megnövekedett keresletre (és a korábbi rendkívül alacsony készletszintre) tekintettel növelte készleteit, emellett jelentősen emelkedtek a vevőkövetelések, ami miatt a működési cash flow kilencmilliárdos mínuszt mutatott. A polimer termékek készletforgási mutatója a gyorsjelentés szerint továbbra is kedvező.

A részvényenkénti saját tőke a pozitív negyedéves eredmény után 5600 forintra emelkedett.

A TVK 24 290 843 törzsrészvényéből 23 042 385 van a Mol-csoport birtokában. A negyedév során - amennyiben hihetünk az adatszolgáltatás pontosságának - a TVK-nál szokatlan tulajdonosi változások történtek. A belföldi intézmények 344 160 részvénytől, a külföldiek 267 810, míg a belföldi magánszemélyek 97 504 részvénytől szabadultak meg. Ezzel párhuzamosan 710 822 részvénnyel emelkedett a nem megfeleltetett, vagyis ismeretlen tulajdonossal rendelkező részvények száma. A nem megfeleltetett részvények aránya ezzel az 1 248 458 darabos közkézhányad 62 százalékára nőtt. Az intézményi befektetők arányának csökkenésében szerepet játszhattak a TVK-részvényekkel alaposan kipárnázott magánnyugdíjpénztárak eladásai az elmúlt hónapokban.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!