Október óta valamelyest csökkent az alapkezelői bizalmatlanság a részvények iránt, a Bank of America Merrill Lynch novemberi felmérése szerint a megkérdezettek nettó 5 százaléka súlyozta alul ezt az eszközosztályt az októberi 7 százalék után. Az amerikai részvényeket immár 20 százalék súlyozta felül, ez jelentős növekedés az egy hónappal korábbi 6 százalékhoz képest.

Még jobban megjött a befektetők étvágya a globális feltörekvő piacokkal kapcsolatban, 9-ről 30 százalékra nőtt a régiót felülsúlyozók aránya. Az elmúlt egy hónap vesztese az összesen 665 milliárd dollár befektetéséért felelős 258 szakember megkérdezésével készített kutatás szerint egyértelműen Európa volt.

Egyre általánosabb a vélemény, hogy az eurózóna gazdasága egy éven belül recesszióval kell szembenézzen, immár 72 százalék számít erre a forgatókönyvre az októberi 37 százalékot követően. Eközben egy globális recesszióban immár kevesebben hisznek, 6 százalékponttal többen a megkérdezettek 31 százaléka reménykedik abban, hogy a világgazdaság növekedhet a következő 12 hónapban.

A feltörekvők lehetnek a nyerők

A befektetők a jelek szerint hisznek abban, hogy a feltörekvő országok gazdasága növekedhet és az amerikai gazdaság ellenálló képessége megfelelő az európai problémákkal szemben - mondta Michael Hartnett a BofA vezető globális részvénystratégája. Az európai növekedéssel kapcsolatos félelmek növekednek, azonban a hangulat a jelek szerint elérhette mélypontját - tette hozzá a szakember.

A feltörekvő piacokkal szemben növekvő bizalom nyomán a kínai gazdaság ellenálló képességébe vetett hit is növekedést mutat. 47 százalékról 25 százalékra csökkent a Kínai gazdaság gyengülését várók tábora egy hónap leforgása alatt. A feltörekvőkbe vetett hit megmutatkozik az árupiaci termékek és az ehhez kapcsolható cégek részvényei iránti kitettség növekedésében is. Az alulsúlyozásról a semleges zónába mozdult el az eszközosztály súlya a portfóliókban. Az energiaszektor részvényeit felülsúlyozók aránya 20 százalékra nőtt 11 százalékról.

Más válaszokból is kitűnik, hogy az elmúlt hónap nyertesei az amerikai és a feltörekvő piaci részvények voltak. 28 százalékra nőtt azok aránya, akik a feltörekvő piacok súlyát növelnék a legnagyobbra portfólióikon belül a közeljövőben, az amerikai részvénypiaccal kapcsoltban 18 százalék adott ilyen választ, eközben 29 százalék szeretnék Európa súlyát kívánja a jövőben alulsúlyozni az európai részvényeket.

Tapintható a félelem

2009 márciusa óta első először vélték úgy a felmérésben résztvevők, hogy az amerikai rövid hozamok csökkenni fognak a következő 12 hónapban. A megkérdezettek nettó 5 százaléka kamatcsökkenést vér egyéves távlatban, egy hónapja nettó 9 százalék még kamatemelkedést várt. A befektetők - az amerikai részvénypiac kedveltsége ellenére - arra számítanak, hogy további leminősítések elé nézhet az Egyesült Államok. 53 százalék szerint 2013 vége előtt bekövetkezhet egy ilyen fejlemény, 36 százalék erre még 2012-ben számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!