A csütörtöki piaczárás után tette közzé a Zwack az első negyedéves gyorsjelentését. A vállalat nettó árbevétele (jövedéki és népegészségügyi adó mentes) 15,3 százalékkal 1,2 milliárd forintra csökkent.

Az év első három hónapjában a belföldi értékesítés nettó árbevétele 18 százalékkal (205 millió forinttal) maradt el az egy évvel korábbi időszakitól. A jelentős csökkenés oka (mint arra az előző gyorsjelentésben is felhívták már a figyelmet), hogy 2015. január 1-től az égetett szeszesitalok széles körére bevezették a népegészségügyi termékadót, emiatt a kereskedelmi partnerek a tavalyi negyedik negyedére előrehozták a vásárlásaikat, 3-5 havi készletet felhalmozva. A készletfelhalmozás a második negyedéves értékesítésre is hatással lesz. Az exportpiac is gyengébben teljesített, itt 4,7 százalékkal 285 millió forintra csökkent az árbevétel.

Az üzemi eredménysoron kimutatott veszteség a fentiek következtében az év első három hónapjában 61,8 százalékkal 647 millió forintra emelkedett, az EBITDA soron a veszteség pedig 475 millió forint volt, mely 84,8 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A Zwack pénzügyi eredménye nem módosított érdemben az üzemi eredménysoron, így az adózás előtti veszteség 65,9 százalékkal 682 millió forintra emelkedett, az adózott eredmény soron kimutatott veszteség pedig 54,2 százalékkal 549 millió forintra nőtt. A teljes évet tekintve a cég 1,7 milliárd forintos nyereséggel zárt, így több mint 20 százalékkal felülteljesítette a menedzsment adózott eredményre adott 1,4 milliárd forintos prognózisát.

A társaság az első negyedév végén 3,2 milliárd forint készpénzzel rendelkezik, mely papíronként mintegy 1600 forintot jelent. (A Zwack tavaly a harmadik negyedévben kifizette a részvényenkénti 2500 forintos osztalékot, így a készpénzállomány akkor jelentősen megcsappant.)

A részvények idén igen jól teljesítenek, az árfolyam már több mint 30 százalékkal került feljebb. A jó teljesítményben akár az is szerepet játszhat, hogy a befektetők az elmúlt évekhez hasonló osztalékfizetésre számítanak. További részletek a Portfolio.hu-n olvashatók.

 



Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!