Meglepő fordulat állt be a befektetési tanácsadók és amerikai kisbefektetők hangulatában az Egyesült Államokban. Ahogy a kínai részvénypiac esésbe kezdett a hét elején, s az S&P 500-as index korrigált, vészesen elkezdett fogyatkozni a további részvénypiaci emelkedésben hívők száma, ami jó jel lehet a piacok további teljesítménye szempontjából. Szerdán még arról jelent meg cikk a Marketwatch-on, hogy a Bank of America Merrill Lynch közös alapkezelői felmérése szerint hat éve nem látott magasságba emelkedett az alapkezelők körében azok száma, akik szerint a világgazdaság túl van a nehezén, s a következő 12 hónapban emelkedni fog teljesítménye. A 202 portfólió menedzser optimizmusa, akik összesen 554 milliárd dollárnyi vagyon felett diszponálnak, akár aggasztó is lehet, hiszen a kontra-analízisben hívők szerint a rekordmértékűre emelkedő aránya az optimistáknak a további emelkedés gátja lehet, hiszen ki fog akkor még vásárolni, ha ők már megtették. Ugyanakkor az befektetői hangulatindex 2003 végén állt ilyen magasan utoljára, amikor is a 2007 őszéig tartó bikapiac és a világgazdasági boom épp csak kezdetét vette. Óvatosságra intő jel lehetne, hogy a portfóliókban 2007 nyarán látott mértékűre zsugorodott a készpénzarány, miközben a részvényeké 34 százalékosra növekedett.


Csütörtökön viszont váratlan erősítést kapott a bikahívők tábora, az AAII, az amerikai kisbefektetőket tömörítő szövetség adatai szerint váratlanul lecsökkent a következő hat hónapra részvénypiaci emelkedést várók aránya heti felmérésükben. Ezzel az úgynevezett AAII Bullish Sentiment Index 17 ponttal, 34 százalékra zuhant, ami évek óta nem tapasztalt esés az index történetében. Az 50 feletti értékeket általában az extrém optimizmust tükröző tartományként tartják számon, s az index ilyen értékeit rendszerint esés követi a részvénypiacokon. Ugyanakkor most már elegendő pesszimista lett újra ahhoz, hogy az emelkedés akár folytatódjon is, az esést várók aránya 40 százalékra ugrott. A csökkenő optimizmust tükrözi a több mint 100 részvénypiac hírlevélíró által javasolt átlagos részvénykitettség aránya is, Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője szerint ez is jelentősen csökkent az elmúlt héten, ami szintén a további emelkedést vetítheti előre.


Rövid távon semmi baj?


A július eleje óta tartó emelkedés kritikus szintekhez érkezett, hiszen a vezető indexek nagyjából azokon az értékeken állnak, ahová a tavaly őszi zuhanásban felpattantak. Ha tovább sikerül innen emelkedni, a technicisták könnyen elragadtathatják magukat a chartokon kirajzolódó fordított fej-vállak alakzatok láttán, amelynél optimistább alakzat kevés van, s az ebből számolt célár akár tovább 300 pontos emelkedést is előrevetíthet az S&P 500-as indexben.




Ráadásul a New York-i Értéktőzsdén az emelkedő és csökkenő részvények számából képzett kumulált mutató egyre magasabbra kúszik minden újabb indexcsúccsal, ez nem jelzi, hogy tetőzött volna a piac.


Hosszabb távon komoly probléma látszik


Eközben az idén március eleji mélypont ez alapján nem mutatta, hogy a medvepiac végső mélypontját elérte volna. Az advance-decline line általában medvepiaci mélypontok környékén már nem szokott új mélypontra menni, jól látszik ez a 2000-2003-as medvepiac mélypontjain, az egyértelmű vételi jelet 2003 márciusában láthatták az ezt figyelő elemzők. Most azonban a mélypontot az a-d line új mélypontja követte, ami nem jó jel. Így ha rövidebb távon még a bikáknak is áll a zászló, néhány jel arra utalhat, hogy a medvék sem tértek még téli álomra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!