Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hétvégi japán felsőházi választások során jelentős győzelmet aratott a kormányzó koalíció, ezzel Abe Sinzo miniszterelnök megszerezte azt a szükséges kétharmados többséget, amely ahhoz kellett, hogy megvalósítsa álmát, a japán, alapvetően pacifista alkotmány megreformálását - véli John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája. Bár ez innentől fogva akár jelentős geopolitikai konfrontációkhoz is vezethet, a pénzügyi piacok arra koncentráltak, milyen nagy az Abe-kormány támogatottsága, képes lesz-e a fenyegető deflációs spirál elleni harcban és a láthatóan gyengélkedő gazdaság megsegítésére újabb, erőteljes gazdaságpolitikai intézkedéseket hozni.

Ezúttal nem csak a Bank of Japannak kell egyedül a gazdaságpolitikát a kezébe vennie, most csak a kormánnyal egyetértésében pénzt kell nyomtatnia ahhoz, hogy legyen fedezete a kormány masszív fiskális élénkítésére, más szóval jöhet a "helikopterpénz".  Ebben a rendszerében a jegybank feladata, hogy pénznyomtatással fedezze azt az összeget, amelyet a költségvetés közvetlenül a gazdaságba pumpál a végső kereslet élénkítésére (más szóval helikopterpénz, mivel az alkalmazott monetáris és fiskális politika olyan, mintha helikopterről szórnának közvetlenül pénzt az emberek közé a fogyasztás fellendítése céljából).

Ez egészen más, mint az eddig kellő eredmény nélkül alkalmazott eszközvásárlási programok - véli Hardy. A Bank of Japan ez utóbbira már hatalmas forrásokat, az egyéves japán GDP 15 százalékának megfelelő összeget költött a kvantitatív lazítási programja keretében, azonban ez mindeddig nem volt elég a defláció újra és újra kiújuló erejével szemben a gyenge hazai kereslet, az összeomló nyersanyagárak és a kínai jüan leértékelése közepette.

Hiába a negatív kamat

A jen valójában 20 százalékkal felértékelődött január vége óta, amikor a jegybank már a negatív tartományba csökkentette a kamatokat, hogy így próbáljon hatni a piacokra. A friss fiskális stimulust ígérő hangok máris erősödőben vannak, egy kormányzati tisztségviselő nyilatkozatában már egy 20 ezer milliárd jen nagyságrendű élénkítőcsomag szükségessége mellett érvelt. Ez olyan nagyságrendű összeg, amely a GDP 4 százalékát is meghaladná, s arányaiban egyenlő szintű az amerikai Fed által 2008-2009-ben alkalmazott TARP programmal - hívja fel a figyelmet a Saxo Bank szakértője.

Érdemes megjegyezni, hogy Ben Bernanke volt Fed elnök a héten hivatalos látogatásra érkezett Japánba, s nem csak Haruhiko Kurida jegybankelnökkel, de Abe miniszterelnökkel is személyesen találkozik. Bernanke az 1990-es évek végén, 2000-es évek elején élesen kritizálta a japán monetáris politikát, s úgy tartják, ő hozta vissza a köztudatba az eredetileg Milton Friedmannak tulajdonított "helikopterpénz" fogalmát, miközben a japán monetáris politika ballépéseit bírálta

Robbanáshoz vezethet a kísérlet

Akár igaz, akár nem a feltételezés, hogy Bernanke közvetlenül ad majd tanácsokat a japán gazdaságpolitikának, a jen számára a következő fontos dátum július 29., a Bank of Japan következő ülése lesz. Igaz, az Abe-kormányzat bármikor bejelenthet ettől függetlenül is egy újabb fiskális programot, úgy, hogy közben a japán jegybank megerősíti, koordinált erőfeszítéseket tesz annak megvalósítása és a hozamok alacsonyan tartása érdekében.

Helikopterpénz ide vagy oda, Japán számára a hosszabb távú kérdés az, hogy sikerül-e kikapaszkodnia egyre súlyosbodó adósságproblémájából, amelyet komolyan nehezítenek a szigetország komoly demográfiai gondjai is - áll Hardy elemzésében. Ha túl sok pénzt nyomtatnak, Japán nagyon gyorsan szembetalálhatja magát egy fájdalmas inflációval, s a helikopterről való pénzdobálással való kísérletezés könnyen robbanáshoz vezethet a monetáris boszorkánykonyhán.

Mindettől függetlenül a helikopterpénz tényleges bevetése egy teljesen új fegyver lesz a gazdaságpolitika részéről, s az infláció gerjesztésében a korábbiaknál valószínűleg hatásosabb. Még akkor is, ha ez az infláció a romboló hatású, pénzügyi oldalról veszélyes fajtájú is lehet. Ez utóbbi megjelenése rossz hír lehet az árfolyamnak.

Elsőként lépnek a háborúban

A jen ugyan egy ideig még erősödhet, azonban ha japán valóban a helikopterpénz bevetésére készül, s ezzel gyengíteni tudja a jent, akkor az első lehet a globális devizaháborúban, aki új fegyverhez nyúl, méghozzá sikerrel. S ha Abe miniszterelnöknek sikerül megvalósítania álmát egy kevésbé pacifista japán alkotmánnyal kapcsolatban, akkor akár az is előfordulhat, hogy ennek a helikopterpénznek egy jó része katonai eszközök beszerzésére lesz fordítva, köztük elkerülhetetlenül helikopterekre is. Az lesz aztán az igazi helikopterpénz - véli Hardy.

A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.


(A borítókép forrása: iurii / Shutterstock.com)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!