Új elnök került a Budapesti Értéktőzsde élére

Személycserékről és az alapszabály módosításáról döntött a Budapesti Értéktőzsde csütörtök délelőtti rendkívüli közgyűlése. A BÉT új elnöke Végh Richárd, a tőzsde vezérigazgatója lett.
Korányi G. Tamás, 2017. március 16. csütörtök, 10:55

Személyi kérdések és az alapszabály módosítása szerepelt a Budapesti Értéktőzsde csütörtök délelőtti rendkívüli közgyűlésének napirendjén. A közgyűlésen 13 részvényes jelent meg, akik a részvények 98 százalékát képviselik, ebből az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 81,35 százalékkal szavaz.

Fömötör Barna, az MNB főigazgatója a tőzsde új igazgatósági tagjának Fucsala Andrást, a jegybank informatikai igazgatóját jelölte, akit a részvényesek egyhangúan meg is választottak.

Ezt követően került sor - Nagy Márton MNB-alelnök lemondása miatt szükségessé váló - új tőzsdeelnök megválasztására. Az MNB Végh Richárdot, a BÉT vezérigazgatóját jelölte, akit ugyancsak ellenszavazat nélkül választottak meg a részvényesek.

Végh Richard a BÉT 1990-es megalakulása óta a tőzsde kilencedik elnöke.

Az alapszabály módosítása az igazgatóság hatáskörét érinti. Eddig a vezérigazgató feletti munkáltatói jogokat az elnök gyakorolta, ez most az igazgatóság által erre kijelölt tag hatáskörébe kerül. Ezt is megszavazták, méghozzá minősített többséggel.

Végh Richárd eddigi szakmai tevékenysége mindvégig a Budapesti Értéktőzsdéhez, valamint a tőkepiachoz kötődött - írta korábbi közleményében az MNB. 2004 és 2013 között különböző pozíciókban a BÉT üzletpolitikai igazgatóságán dolgozott. 2013 novembere és 2015 decembere között az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóságának igazgatója volt. 2015 decembere óta a BÉT igazgatóságának tagja, 2016. január 1-jétől vezérigazgató. 2013 óta a Befektető-védelmi Alap (BEVA) igazgatósági tagja.

A szerző rendelkezik BÉT-részvényekkel.

(AZ MTI képén balra Végh Richárd, a BÉT új elnöke és Nagy Márton lemondott BÉT-elnök, az  MNB alelnöke látható.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .