Személyi kérdések és az alapszabály módosítása szerepelt a Budapesti Értéktőzsde csütörtök délelőtti rendkívüli közgyűlésének napirendjén. A közgyűlésen 13 részvényes jelent meg, akik a részvények 98 százalékát képviselik, ebből az Magyar Nemzeti Bank (MNB) 81,35 százalékkal szavaz.

Fömötör Barna, az MNB főigazgatója a tőzsde új igazgatósági tagjának Fucsala Andrást, a jegybank informatikai igazgatóját jelölte, akit a részvényesek egyhangúan meg is választottak.

Ezt követően került sor - Nagy Márton MNB-alelnök lemondása miatt szükségessé váló - új tőzsdeelnök megválasztására. Az MNB Végh Richárdot, a BÉT vezérigazgatóját jelölte, akit ugyancsak ellenszavazat nélkül választottak meg a részvényesek.

Végh Richard a BÉT 1990-es megalakulása óta a tőzsde kilencedik elnöke.

Az alapszabály módosítása az igazgatóság hatáskörét érinti. Eddig a vezérigazgató feletti munkáltatói jogokat az elnök gyakorolta, ez most az igazgatóság által erre kijelölt tag hatáskörébe kerül. Ezt is megszavazták, méghozzá minősített többséggel.

Végh Richárd eddigi szakmai tevékenysége mindvégig a Budapesti Értéktőzsdéhez, valamint a tőkepiachoz kötődött - írta korábbi közleményében az MNB. 2004 és 2013 között különböző pozíciókban a BÉT üzletpolitikai igazgatóságán dolgozott. 2013 novembere és 2015 decembere között az MNB tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóságának igazgatója volt. 2015 decembere óta a BÉT igazgatóságának tagja, 2016. január 1-jétől vezérigazgató. 2013 óta a Befektető-védelmi Alap (BEVA) igazgatósági tagja.

A szerző rendelkezik BÉT-részvényekkel.

(AZ MTI képén balra Végh Richárd, a BÉT új elnöke és Nagy Márton lemondott BÉT-elnök, az  MNB alelnöke látható.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!