Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az ilyen típusú értékpapírokat a viszontbiztosítók bocsátják ki, hogy megosszák üzleteik kockázatát a tőkepiac arra vállalkozó befektetőivel. Ezek között volt a Lehman, amely magával vitt a csődbe egy jó adag katasztrófakötvényt, majdnem egy évre totálisan lerombolva az ezek iránti bizalmat. Az Aon Benfield viszontbiztosítás-bróker adatai szerint tavaly szeptember és idén február között teljesen lefagyott a piac.

A jég azonban az utóbbi hónapokban elkezdett visszahúzódni, a nyári melegben a piacra áramló pénz hatására május vége óta három százalékkal emelkedett a kötvények ára - és ennek csak részben oka a befektetők általános kockázatvállalási hajlandóságának visszatérése. Ennél fontosabb, hogy az év elején kibocsátott katasztrófakötvények - a kereslethiány miatt - különösen kedvező hozamot kínálnak, továbbá a júniusban kezdődött hurrikánszezon mindig a nagy kockázattal magas hozamot ígérő értékpapírok időszaka.

Szemben a korábbi évekkel, amikor csak erre a részpiacra specializálódott befektetők szűk köre érdeklődött a katasztrófakötvények iránt, most mások mellett megjelentek a korábbinál szélesebb befektetési portfólióra vágyó nyugdíjalapok is. Ez a jelenség optimistává teszi a szakértőket, akik szerint két év alatt a korábbi 4-5 milliárd dolláros szintre nőhet a katasztrófakötvények összértéke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!