Az új tőzsdét azért hozza létre a villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt., hogy megfeleljen a megváltozott európai uniós szabályrendszernek - közölte a HUPX Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény felidézte, a HUPX Zrt. tőzsde alapítása iránti engedélykérelmet nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB). A jegybank április 13-i határozatában engedélyezte a HUDEX Magyar Derivatív Energiatőzsde Zártkörűen Működő Részvénytársaság alapítását, amelynek alapján tőzsde létesítésével kapcsolatos tevékenység végezhető.

Az alapítási engedély kiadása után a cégbíróság május 18-án bejegyezte a cégjegyzékbe a HUDEX Zrt.-t, amely megkezdi a felkészülést a tőzsdeként (szabályozott piac) való működésére.

Az új szabályozás szerinti kereskedés indulása egy további, az MNB által kiadott működési engedélyhez kötött. A HUDEX Energiatőzsde Zrt. a HUPX csoport támogatásával most azon dolgozik, hogy a működés feltételeinek mindenben meg tudjon felelni a jövő január 3-i határidőre és a szabályozás változásából adódó átmenet gördülékeny legyen - közölték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!