Június 1-től a vezérigazgatói posztot Köves Benedek (képünkön) vette át az OTP Alapkezelőnél - jelentették be a cég vezetői sajtótájékoztatón. A korábban vezérigazgató-helyettesként dolgozott Köves, aki Hamecz Istvánt váltja fel. Az eddigi vezérigazgató, az igazgatóság elnökeként a társaság stratégiai irányítója lesz. Hamecz a váltás kapcsán elmondta: két célja volt az alapkezelővel amikor 6 éve elvállalta a vezérigazgatói pozíciót: a jó nem elég jó a legjobbnak kell lenni, és ezt mindenkinek tudni kell. Mindezt mára el is érte az OTP alapkezelő, amelynek az alapjaiba összesen 165,5 milliárd forint áramlott az év első négy hónapjában, így az alapokban kezelt vagyon 955,6 milliárd forintra nőtt. Ez mintegy 1,5 százalékpontos növekedést és 24 százalékos piaci részesedést jelentett. Az intézményi portfólió kezelést is beszámítva a teljes kezelt vagyon április végén 1357 milliárd forint volt. A tőke elsősorban a pénzpiaci, a kötvény- és abszolút hozamú alapokba vándorolt. Ez annak is betudható, hogy ezekben amúgy is erős az OTP. A legtöbb pénz 110 milliárd forint az OTP Optima Alapba, míg a második az elmúlt évek egyik legjobban menedzselt alapjába az OTP Supra Alapba vándorolt közel 22 milliárd forinttal.

A jövőben a legnagyobb kihívást az alacsony kamatkörnyezet jelenti - mondta Köves. A bankbetétek ugyanis ilyenkor már nem vonzóak, és a tőke elkezdi keresni a jobb hozamú befektetéseket. ez egyrészt lehetőség, másrészt veszély is - mondta az új vezérigazgató. Mindez jelentős nyomást gyakorolhat az alapkezelői díjakra is. A piacon a nyertesek azok lesznek akik olyan új termékekkel lépnek piacra akik fel tudják szívni a bankbetétből és pénzpiaci alapokból kiáramló tőkét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!